Демонизираният в масовото съзнание Слободан Милошевич трябва да получи присъда по законите на международното право. Липсата на фактически доказателства принуждава прокурорите от Международния трибунал в Хага да прибягнат до лъжесвидетели или да оневинят други престъпници, за да използват уликите им срещу Милошевич. Бившият югославски президент хладнокръвно разобличава скалъпените съдебни обвинения и поставя всички в конфузно положение. Накрая ти става почти симпатичен.
Така изглежда при първо гледане документалният филм "Делото Милошевич - бележки под линия към един процес" на холандската телевизия VPRO (прожекцията бе организирана от "Червената къща" на 24 октомври т.г. в ЕБКЦ). В две серии от по един час авторите Жерминал Чивиков и Олаф Аудхойзен проследяват медийните образи на войната в бивша Югославия и влиянието им върху процеса на Международния трибунал в Хага срещу бившия юго-президент.
Въпреки недобрия симултанен превод на филма и късния час на прожекцията, много хора останаха и на последвалата го дискусия. Изказаните мнения се колебаеха между оценки за кинопродукта и коментари за югославския конфликт и международното право по принцип. Водещият Георги Коритаров не се съгласи с монолитността на гласовете във филма, но го отдаде на сложността на темата, за която "и Лени Рифенщал да беше жива, нямаше да може да направи филм".
Татяна Ваксберг поздрави авторите за професионалния начин, по който защитават филмовата си теза. Ваксберг уточни, че "това не е съдът такъв, какъвто аз го виждам в Хага" и се дистанцира от оспорване на легитимността на съдебните действия. Копринка Червенкова предрече, че ако хагският трибунал се провали, ще се компрометира всяко усилие за санкциониране на престъпления по света. Една адвокатка в кулоарите оптимистично заключи, че вече няма да изпитва отчаяние заради съдебната система в България, защото е на път да се обезнадежди в международен мащаб!

Анахит Хачикян