Златен ритон, фестивалът на българския документален и анимационен филм, ще се проведе за четиринайсети път - от 2 до 8 ноември 2003 в Пловдив.
В рамките на седмица ще бъде показана цялата продукция след м. октомври 2001 и по този начин фестивалът дава уникална възможност да се очертае картината на неигралното ни кино. Като основен организатор на събитието, Националният филмов център се е постарал в Пловдив да се съберат както авторите на над 100 нови заглавия, така и изтъкнати кинематографисти и филмови критици.
За разлика от последните години, сега "Златен ритон" има предварителна селекция. В конкурса са 75 заглавия (56 документални и 19 анимационни), а в информационната програма - 35 (33 документални и 2 анимационни). Двайсет и осем от филмите (14 документални и 14 анимационни) са произведени с държавна субсидия чрез НФЦ.
Акцентът тази година е върху анимацията - програма от фестивала в Анеси (9 наградени филма от тазгодишното му издание сред които и "Неделя вечер" на младата Калина Вутова).

К