Мистерии с Джон Конъли
На 30 октомври т.г. във фирмената книжарница на издателство "Просвета" на бул. "Дондуков" се състоя колегиална среща с писателя Джон Конъли, по повод чийто дебютен роман "Всяко мъртво нещо" "Ню Йорк Таймс" възкликва: "Романът, който надмина 'Мълчанието на агнетата'!" Творбата на Конъли ще бъде публикувана на 24 езика, а само седмица след появата й в САЩ са продадени 11 000 000 екземпляра. Тя е наградена с най-престижната награда за криминална литература "Шеймъс Мистъри", а "Паблишърс Уикли" не пести похвалите си: "Сензация! Триумф! Името на Джон Конъли често ще се спряга през новото хилядолетие." Прочее, на българския пазар в момента могат да бъдат открити отпечатаните от "Прозорец" негови книги "Дарк Холоу", "Зли хора"...
От българска страна участваха писателите Алек Попов, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Мария Станкова, Палми Ранчев, Пламен Дойнов, Силвия Чолева, Чавдар Ценов... Разговорът бе воден от поета Владимир Попов.
Още в началото непринуденият Конъли призна, че се страхува от срещата си с писатели, защото от трудните им въпроси (и особено от влиянията на най-добрите сред тях) бяга като от чума... Отговаряйки на невъзпитан въпрос на "Култура" дали смята книгите си повече за стока или повече за литературна ценност, той откровено изложи любопитни подробности от структурирането на англоезичния литературен пазар, където в едни книжарски вериги неговите криминални мистерии лежат на рафтовете на престижната художествена литература, а в други - при най-простите жанрово кримки... (Но той сам не е сигурен дали би купил собствените си мрачни, подгизнали с кръв творби.) И ни говори за възможни договори и агенти, за журналистическия опит, превърнал го в писател. Конъли лансира твърдението си, че докато авторите на криминални загадки са психически балансирани хора, то поетите, поне ирландските, са ужасяващи.
Разговорът между ирландския автор и родните ни писатели ще бъде публикуван в скорошен брой на "Култура".

М.Б.