Те(ле)роризъм

Събота, 1 ноември, Ден на народните будители и ден за размисъл. 19.30 h, "Новините" на bTV. Постен ден за такава емисия - страната е затихнала в предизборно очакване, всякакви политически изказвания са забранени. Без събития новините се правят трудно, следователно след като те липсват, ние ще ги създадем. Ето как:
Анонс: "Семейство в столицата живя без електричество близо десет месеца. Причината този път не е неплатена сметка за ток. Столичното "Електроразпределение" не е могло да свърже домакинството към електрическата мрежа заради лоши междусъседски отношения.";
И начало: "Екипът на Би Ти Ви бяха посрещнати с лопати и камъни при опита си да заснемат какво решение е намерила енергийната компания."
И наистина, срещу камерата побеснял мъж замахва с лопата и негодува: "Няма да ме снимате, бе, нали ви казах да не ме снимате!" Камерата обаче не спира, снимките продължават, "семейството вече има ток, а екипът на Би Ти Ви е невредим." Научаваме също, че Здравко Стоев - заканващият се с лопатата служител на фирмата-подизпълнител "Елстрой инженеринг", ще бъде наказан административно и че самата фирма се извинила на екипа на "зелената" телевизия за инцидента.
Дотук добре, нищо изненадващо, познати диви балкански нрави. Понякога новините служат не за разказване на новото, а за препотвърждаване на старото. Така и в този случай: лоши съседи, невъзпитан бачкатор - просто от време на време е полезно да ни се напомня, че живеем в България. В bTV са доволни, екипът е също доволен - свършил си е работата. И въобще не си дава сметка, че това, което е гвоздей на неговия репортаж, представлява безскрупулен, нагъл, почти терористичен акт на нахлуване в личното пространство на един човек, който изрично е забранил да правят това. Той не е публична фигура, следователно има пълно право на тази забрана. Но въпреки това го снимат, а след това дори го и наказват...
Подобни действия един американски критик на медиите - Джак Лули, разглеждайки отразяването на процеса срещу обвинения в изнасилване профи-боксьор Майк Тайсън в книгата си "Новини на деня, вечни истории: Митологичната роля на журналистиката" нарича "расистко репортерство". Разбира се, той разглежда проблема в специфичния американски контекст, но и екипът на bTV, заснел разярения работник, също демонстрира един вид расизъм - расизмът на човека от медиите, който смята, че всичко му е позволено, включително да престъпва изрични забрани просто защото е човек от медиите, а останалите не са. В този смисъл те са някак по-долни, по-лошокачествени, по-втора ръка хора. И поради това можем да не се съобразяваме с тяхното мнение, можем да не им обръщаме внимание - казват да не ги снимаме, ние пък ще ги снимаме, защото кои са те да ни казват на нас!? По същия начин във "Всяка неделя" един друг демонстратор на медийния расизъм - Мартин Карбовски, търчеше като полудял след едни хора на автогарата зад хотел "Принцес", за да ги пита къде са тръгнали преди Коледа, да емигрират ли. Медийният расизъм няма ресурс да вижда у човека отсреща позитивни характеристики, за него той е обект, който е вероятен носител на скандал и именно като такъв трябва да бъде възприеман и изтълкуван. В противен случай репортажът е провал.
В конкретния случай няма да питам екипа на bTV къде са началните кадри от заснемането на размахващия лопата мъж и дали пък не са запечатали те едно негово поведение, което не е толкова агресивно и заплашително? Може и да няма такива, но съмнението за монтаж си остава. Остава си също така и терористичният начин, по който телевизионерите нахлуха в неговия свят и - което е най-смешното в цялата история - опитът им да се представят за жертви. Докато жертвата е именно онзи незнаен и наказан Здравко Стоев, хищно и безцеремонно захапан от жадната за скандал камера. Която не се свени да се (само)обявява за невинна, дори когато упражнява терор.

Митко НовковПетък,
ранна утрин