Суета на суетите

Сериозният проблем е разпространението на наркотиците в България. За него стана дума в последното издание на предаването "Сеизмограф" по bTV. Участваха две депутатки - Татяна Дончева от Коалиция за България и Румяна Георгиева, избрана с листата на НДСВ, сега независима. Отсреща бяха застанали Васа Ганчева в качеството си на член на фондация "Право на свободен избор", бореща се срещу наркотиците, и Владимир Качаклиев, председател на същата фондация, станал и повод за самото предаване с изявлението, че в България имало 9 наркоканала, а парите от тях отивали в партийните каси. Самите канали, видите ли, били разпределени в следната пропорция: по 2 на БСП, ДПС и НДСВ, 3 за СДС. Новината, без съмнение, е сензационна, новина-бомба: ако казаното е истина, хвръква по дяволите цялата демократична система, а на изреклия го нищо друго освен - евалла, курназ-бабаитлъ! Само че - нъцки! - Качаклиев хич не защити думите си, скри се зад поредния погубен от дрогата живот и дори хлевоустата негова съратница не успя да замаже гафа му, пледирайки за някаква "благородна провокация". Той пък загадъчно през това време си мълчеше, следвайки вероятно съвета на древногръцкия мъдрец: ако си глупав, мълчи, тъй може да минеш за умен и че все пак поназнайваш нещичко.
Но, както се казва, не е луд оня, който яде зелника, а който му го дава. Суета на суетите: има сред българските медии - електронни и печатни - тенденция да да(ря)ват трибуна на най-различни фантасмагорици и търчилъжльовци, единствена цел на които е да попаднат в лъча на прожектора и да се задържат колкото се може по-дълго там. Всякакви екстрасенси със сензационни прогнози; криминални престъпници, чието място във всеки случай е в затвора, не пред микрофона; естрадни и фолк-певци и певици, манекенки и танцьори, разсъждаващи не върху тайнствата на изкуството, а на политически теми; телевизионни водещи, чието единствено качество е, че се появяват почти всяка вечер на тв екрана - всички те, жаждащи 15-те минутки слава и правещи всичко възможно да ги разточат, ако може, поне в половин час, поне в цял час, поне в час и половина... Разбира се, за популярните лица няма лошо - на тях това им е професията, да бъдат популярни, но когато на базата на сериозен обществен проблем се лелеят единствено светлините на рампата, това е вече нетърпимо и грозно и всяко подстрекаване на такова поведение (като му се осигуряват тези светлини) е в известен смисъл съучастничество. Не може един човек, самообявил се за борец срещу дрогата и за творец на първата наркокомуна в България (простете, но киченето с такъв етикет ми звучи като Първа частна банка), с доста съмнителни морални устои и май непоздравяващ се с истината, да се превръща в обект на медиен интерес при положение, че думите му са най-малкото голи (гола вода), без грам доказателства. А в същото време над него и негови подопечни да тегнат тежки съмнения за извършено убийство в същата тази "първа" наркокомуна, където уж се лекуват зависимите. На гърба на нещастието на хората да се трупа популярност - ей това ако не е суета и перверзия, то кое ще е?!...
Патосът на този текст е за повече избирателност, за селективност от страна на медиите и журналистите. Тяхната отговорност е и в това - да отсяват зърното от плявата, да не се превръщат в рупор на всякакви откачалки и мошеници, копролалещи каквото си щат в името на славата ("Единствено за славата!", справедливо рече Татяна Дончева). Сериозната журналистика освен всичко друго е и сито и когато това сито отсъства или е прекалено едро, от сериозна журналистиката се превръща в несериозна, в жълта. Не случайно на повечето български всекидневници (само с две изключения - "Дневник" и "Сега") това определение повече или по-малко подхожда - именно поради липсата на селективност там, поради предпочитанието към сензационното, не към сериозното. И пак именно поради това телевизия "2001" е несериозна телевизия, докато телевизия ВВТ е. Не всяка казана глупост е новина, колкото и шокиращо да звучи - шокът няма нищо общо с истината, само я имитира. А пък ние да подкрепяме и да разгласяваме шокиращите глупости на другите - не е ли това също глупаво? Аз поне си мисля, че е.

Митко НовковПетък,
ранна утрин

А проблемът наистина е много сериозен
Светла Петрова в Сеизмограф