На Вражалец в Перник
Вражалец от Ст. Л. Костов. Режисьор Пламен Панев. Сценография Стоян Чифлички-Танани. Участват Димитър Димитров, Галина Миланова, Цветомира Стефанова, Ваня Донева, Иван Чипариков, Росен Плосков, Емил Иванов, Васил Пенов, Иван Бурджев, Васко Чушев, Жулиета Ралева. Общински театър "Боян Дановски", Перник. Премиера на 16 октомври 2003.

Режисьорът Пламен Панев е имал шанса да попадне на сплотена и хомогенна трупа, с която е осъществил убедителния си прочит на "Вражалец". Дописванията към диалога на комедията обслужват състоятелната идея на постановчика да прибави към аферата в село, "сега вече град" Гарванци, и показанията на селския интелигент, даскал Христо. Героят на Росен Плосков от неудобен свидетел се превръща в потенциална жертва на засукан съдебно-мафиотски механизъм. Пламен Панев се е опрял на желязната композиция на Костовия "Вражалец" и е постигнал актуализирането на посланието си чрез силно сгъстен визуален и игрови изказ. Наистина става дума за игрови театър от добра класа. "Хорото" повеждат неуморимите и изобретателни Димитър Димитров и Иван Чипариков (Кметът и Поп Стайко). По петите ги следват Галина Миланова и Цветомира Стефанова (Кметицата Пена и Босилка) - с ярък театрален сексапил и категоричен рисунък. Ваня Донева е необичайна, гротескно-злокобна Цвета. Емил Иванов внася в своя Тамбуров достоверност и изящество. Васко Чушев и Жулиета Ралева (Дядо Ноко и Баба Куна) са като че побългарени бекетови персонажи. Младият Атанас Атанасов се хвърля с младежко безразсъдство в сложната роля на Манчо, но е подкрепен солидно от по-опитните си партньори.
Ако се съди по тази първа за сезона премиера, моментното състояние на театъра в Перник вдъхва надежда, че и изцяло финансиран от общината културен институт не е обречен.

Владимир Бурилков