Новият проект на Мария Василева
среща млади автори с публиката

Софийската градска художествена галерия отдели част от експозиционната си площ за реализиране на нов проект.
"Място за срещи" дава възможност на млади художници и теоретици да представят първите си визуални проекти.
Инициативата предвижда организиране на дискусии и лекции, които да насочват вниманието към различни проблеми в областта на съвременното изкуство и така да привлекат общност от колеги и съмишленици.
Според Мария Василева (главен уредник на СГХГ и инициатор на проекта) на Запад съществува практика начинаещите артисти да се изявяват първо в частни галерии, след което най-добрите от тях биват подкрепяни и от институциите. На софийската арт сцена напоследък се появиха много нови галерии и все по-често те изразяват желание за подкрепа на млади художници. Малко от тях обаче остават докрай искрени в намеренията си, като поддържат предимно комерсиалните прояви на изкуството. В България, както винаги, редът се обръща. Институцията се превръща в своеобразна алтернатива на самата себе си и така младите ще имат уникалния шанс да се появят за пръв път в утвърдена галерия като СГХГ.
Отдавнашната необходимост от подобно начинание се потвърждава и от факта, че, завършвайки съответното учебно заведение, нито художниците, нито теоретиците имат ясна представа какво да правят с натрупаните през годините на обучение знания и умения. Да не говорим, че изкуствоведите в НХА продължават да се обучават основно като теоретици и в началото на ХХI век все още не получават необходимите практически умения, като например как технически се организира изложба. След дипломирането си те се потапят в хаотичния въртоп на реалността, който ги поглъща без следа.
Подкрепата на СГХГ в лицето на Мария Василева дава шанс и на изкуствоведите и на художниците да работят. Така "Място за срещи" играе ролята на ценна "практика" по професионализъм. Другата положителна роля, която проектът, надявам се, ще изиграе, е да включи в художествения живот нови лица - художници и куратори, да представи различни гледни точки и така да изгради алтернативна представа за съвременното ни младо изкуство, различна от преповтаряната напоследък из галериите.
Куратори на първите три изложби в рамките на дългосрочния проект са младите изкуствоведи Стефания Янакиева, Даниела Радева и Светлана Куюмджиева. Техните проекти показват съвременна позиция за изкуство, изразена със средствата на фотографията, живописта и видеото.
Светлана Тодорова е малко позната художничка, представена от Стефания Янакиева. Фотоинсталацията "Страсти" показва нейния интерес към човешкото лице, с което тя експериментира "колажирайки" цветя, риби, кичури коса, гипсови маски, метални верижки, отрязани тънки плитки. Това, естествено, насочва към специфична символика на образа - много лична и трудно разгадаема, което допринася за мистичното излъчване на фотографиите.
Самуил Стоянов вече е познат на специализираната публика с участията си в различни изложби. Проектът на Даниела Радева показва най-новите му работи, с които той продължава живописните си търсения в посока на съвременната, актуална образност, изразявайки критичния си поглед към реалността. В едно платно той свързва две, на пръв поглед несъвместими, изображения. Оказва се, че те са сложно обвързани логически, но предполагат многобройни интерпретации.
Предстои да видим работите на Юри Стайков и Тома Вашаров, представяни от Светлана Куюмджиева.
Дискусионният блок се поддържа от Центърa за култура и дебат "Червената къща" с координатор Весела Ножарова. Реализирането на първите четири изложби се подкрепя от фондация "Про Хелвеция".

Светла Петкова