От Густав Климт до Пол Клее (Вотруба и модерността) е новата изложба на виенската "Албертина", която бе открита на 18 декември и ще продължи до 14 март 2004.
През зимата на 1952 г. швейцарският банкер и колекционер Фриц Кам купува виенската галерия "Вюртле". За художествен директор назначава своя приятел и съветник Фриц Вотруба. Вотруба излага в галерията не само произведения на съвременници, но и подготвя почвата за преоткриването на Класическата модерност в следвоенна Австрия.
Изложбата почита скулптoра и графика Фриц Вотруба, показвайки избрани негови произведения. Заедно с тях са изложени около 200 творби от колекция "Кам" - на Егон Шиле, Густав Климт, Рихард Герстл, Оскар Кокошка и Йозеф Хофман, както и на художници от чужбина, между които и пионерите на немския експресионизъм и членове на "Синия конник" - Франц Марк, Аугуст Маке, Пол Клее. Към тях се прибавят и произведения от фондовете на "Албертина"-та, които документират следвоенното възраждане на интереса към Класическата модерност и позволяват сравнение между приликите и разликите в двете колекции.
В "Албертина"-та до 8 февруари продължава и изложбата на съвременния авангардист, изиграл централна роля във Виенския акционизъм Гюнтер Брус (вж. "Култура", бр. 40/2003 г.).

К