Вечност на Арабеск
На 21 декември м.г. и на 17 т.м. в салона на театър "София" се състояха премиерните представления на постановката "Вечност", представена от балет "Арабеск". Спектакълът е дело на английския хореограф Уейн Макгрегър - една от най-оригиналните и популярни личности в съвременния танцов театър. Уейн Макгрегър е основател и артистичен директор на "Рандъм данс къмпани", той е носител на множество награди и отличия, стилът му е определян като новаторски, а постиженията му се сравняват с тези на Прелжокаж и Форсайт. Присъствието на такава постановка в репертоара на "Арабеск" е безспорен успех за екипа на трупата и доказателство за високия й професионализъм.
Спектакълът е реализиран по съвместен проект "Паралелни светове", в който двете трупи трябва да създадат програма, която да обедини постановки, събрали отличителните черти на всяка една от трупите. За съпътстваща постановка е избрана "Герман" с хореограф Антония Докева, изградена в подчертано фолклорен стил, която контрастира, но и успешно кореспондира с танцовата пластика на Уейн Макгрегър. Премиерният спектакъл е по музика на Марен Маре.
"Вечност" е пренесена на българска сцена от Одет Хюз - асистентка на Уейн Макгрегър. Оригиналният светлинен дизайн на Люси Картър е реализиран в театър "София" от Лиз Полтър. Художник на костюмите е Цветанка Петкова - Стойнова.
"Вечност" е третата част от трилогия, вдъхновена от идеята за четирите елемента, изграждащи света - вода, огън, земя и въздух. Заключителната част, която именно е поставена на наша сцена, е посветена на въздуха. Оригиналното й название е "Аеон". Абстрактните заглавия и уточнения са нещо присъщо на съвременните хореографии. Всъщност още с първите секунди зрителят ги забравя и се оставя на внушенията на движещите се картини. Хореографията на Макгрегър се отличаваше с енергия, динамика и лекота, създаващи пред зрителския поглед истинска вихрушка от светлина, музика и танц. Ако можеше да се направи някаква асоциация с идеята за земята и въздуха, то това бе усещането за преодоляване на гравитацията под въздействието на изключителната лекота на танцуване, създаваща илюзията за безтегловност. Подобно на прегрупиращи се атоми телата на артистите рисуваха причудливи очертания, които като фигурки в калейдоскоп преминаваха в различни пространствени изображения. При пълно отсъствие на сюжет, самите движения раждаха безброй състояния и сюжети, но не логично свързани, а подобни на сънища. Отделните танцови номера неусетно преливаха един в друг. Ясно е, че за да се претвори тази изумителна лекота, се изисква съвършена техническа подготовка и високо изпълнителско майсторство. С вдъхновеното си изпълнение с удивително точното владеене на съвременния стил и пластика, трупата на "Арабеск" за пореден път демонстрира огромния си творчески потенциал. Артистите изиграха наситения със сложна танцова лексика спектакъл на един дъх.
"Вечност" е втората премиера, която "Арабеск" представя за този сезон. С всяка нова постановка младият и енергичен екип на първата ни трупа за съвременен балет израства професионално и утвърждава уникалния си облик в националния ни балетен театър.

Мария Русанова