Децата пеят ли народни песни?
Когато нещо се случи 4 пъти, можем да говорим за традиция. Такъв е случаят с IV национален радиоконкурс "Българските деца пеят народни песни, свирят на народни инструменти", които "Хоризонт" излъчва всяка неделя сутрин. Не бих казал, че времето 7.30 ч. е най-подходящо, но предполагам, че това е въпрос на програмни възможности. Създателката-редактор на това полезно състезание е избрала за съдник-оценител слушателската аудитория. Не съм убеден до колко тя е винаги напълно безпристрастна, обективна и разбираща от глас, репертоар и стил. Роднинството, приятелството и регионалното предпочитание в повечето случаи надделява при оценките. Неравностойни са в техническо отношение и записите, които получава редакцията, което също влияе на оценките. Вече четвърта година подред през месец януари Олга Сагаева - редакторът на предаването, организира заключителен концерт в първо студио на Българското радио на първенците, получили най-много точки по 10-балната система. И тази година интересът беше огромен. Деца и юноши до 16-годишна възраст от Варна, Бургас, Хасково, Стара Загора, Видин, Благоевград пяха, свириха и бяха щедро аплодирани.
16-те лауреата получиха и дипломи, и награди, а впечатляващо беше, че повечето от тях се бяха насочили към бавните народни песни. Безспорно те са много по-трудни от хороводните, но техните педагози е трябвало по-внимателно да преценят за коя възраст коя песен ще подхожда най-добре. Не по-малка е отговорността и към репертоара - особено за най-малката възраст - до 10 години. Толкова ли е трудно да се разбере, че не всяка песен (преди всичко като текст) е подходяща за тях? А може би и този показател трябва да влезе в бъдещите оценки при класиранията.
Новото в тазгодишния концерт беше участието на инструменталисти, някои от тях свириха на дарени инструменти, които слушателите са изпратили (кавали, гъдулки, акордеони), а техният брой вече е 45.
Затрогващо беше изпълнението на първенеца - хор от с. Ново Паничерево, Бургаско, в който преобладаваха деца от ромски произход, а талантливата педагожка и диригентка Мария Маркова само за две години ги изведе на републиканско ниво. В концерта взеха участие и първенци от миналогодишните конкурси. Чест прави на Радиото, че най-слушаното време - неделя от 12 до 14 ч. - предостави за изява по националния ефир на тези деца и юноши.

Михаил Букурещлиев