Комунизъм, кома и комизъм

Европейският рекордьор по награди за 2003 е вече у нас.
Успехът на филма изглежда заложен още в иронията на заглавието. Комунизъм, капитализъм, конформизъм, космонавтика, кома, катарзис и комизъм са оплетени в абсурдна "хроника" около обединяването на Германия.
Действието тръгва от 1978 - годината на първия гедеерски космонавт Зигмунд Йен. Тя е и последната с баща в семейството (избягва в Западен Берлин), запечатана от любителска камера като лятно детско безгрижие. Сюжетът обаче е концентриран между 1989 и 1990 - от падането на Берлинската стена до фойерверките в очилата на Кол. Гледали сме филми за тези събития. Приносът на "Good Bye, Ленин!" е, че взривява патетичния наратив, бидейки едновременно лирична приказка и безжалостен фарс.
"Соц" и "кап"-стандарти се надцакват в жертвоготовността на Александер (Даниел Брюл) и сестра му (Мария Симон) към болната майка-комунист (обаятелната Катрин Сас), проспала срутването на Берлинската стена.
Западните реалии непоколебимо изтикват гедеерските, но в името на майчиното спокойствие Алекс и приятелят му оставят Хонекер на власт, а и нещо повече - своите видеоманипулации на събитията пласират като тв-новини. И жената радостно хрупа ли, хрупа холандски краставички от... източногермански буркани - до фундаменталното си житейско признание.
Хеликоптерът с бюста на Ленин, сякаш махащ за сбогом специално на майката, е може би най-плоската метафора във филма, където нищо не е случайно - и медсестрата-рускиня-брюнетка (чудната Чулпан Хаматова), и едновременното прохождане на внуче и баба, и връзката между космонавта и ракетата с праха, и бюргерството на бащата, и името на героя като препратка към "Александерплац"...
Кикот през паника, еуфория през съспенс, свобода през смърт, човечност през всичко... Свежарски измислен филм - догато го гледах, смятах, че Волфганг Бекер е на около 30. Всъщност е на 49.
"Good Bye, Ленин!" е поредният важен филм, базиран върху кома и задкадров глас. Тепърва ще обобщаваме.

Геновева Димитрова

От пръв
поглед


Good Bye, Ленин!, 2003, Германия, 90 минути, режисьор - Волфганг Бекер; сценарий: Волфганг Бекер, Хендрик Хандлогтен; продуцент - Стефан Арнд; оператор - Мартин Кукула; художници: Даниел Дробни и Лотар Холер; художник по костюмите - Ане Плауман; музика: Ксавер Наудашер, Ян Тиерсен; в ролите: Даниел Брюл, Катрин Сас, Мария Симон, Чулпан Хаматова и др.