Ценностни връзки
Колиета, пръстени, гривни..., изработени както от благородни метали и скъпоценни и полускъпоценни камъни, така и от съвсем нетрадиционни материали, бяха изложени в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Изложбата "Ценностни връзки" е поръчана от Министерството на външните работи на Кралство Холандия и е създадена от културния отдел на холандското посолство във Виена. Тя е третата изложба, организирана в рамките на холандското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) през 2003, а представянето й в София отбелязва началото на председателството на България през 2004 година.
Експозицията включва бижута от 55 страни-членки на ОССЕ, както и от 10 нейни партньори от Средиземноморския регион и Азия. Всяка държава участва с произведение на свой съвременен творец (бижутер или златар) или с изключителна историческа творба. Някои от бижутата са създадени специално за изложбата и са свързани с теми на ОССЕ. Куратор на изложбата е Вероника Шварцингър, дизайнер на свободна практика.
Изложени в специално създадени за целта кръгли "витрини", висящи от тавана, произведенията сякаш са нанизани в общо колие, сияещо в синия полумрак на галерията. Те представят традициите в бижутерството или иновативните решения на авторите от различните страни. Към витрината на всяка държава има подробна информация за произведението и неговия създател. Тези данни изграждат цялостна панорама на търсенията, вкуса, нравите и дори проблемите на различните народностни групи.
В изложбата могат да се видят филигранно изработени златни колиета със скъпоценни камъни, тежки мънистени огърлици, но и колиета от смачкан вестник или хартия, от пластмасови комиксови герои, пръстен с прикрепени към него четки за зъби, а дори и метален арт вариант на HIV-вируса...
Представителят на Япония е изработил бледорозови гривни от плат, върху които има флумастерен надпис от любимия човек, който можем да носим винаги със себе си... А литовецът Сиргитас Вирипилайтис е показал пластир "Мълчание", който забранява говоренето. Бижуто представлява метален вариант на залепени "на кръст" лепенки, които се поставят върху устата. То символизира загубата на свободата на личността след забрана на правото да се говори свободно. Българката Цветелина Алексиева представя страната ни с произведението си "Корал". Художничката има множество международни участия от 1994 насам, а освен това е член на Форума за бижута и дизайн в Кьолн.
Според някои автори формата на бижуто е само основа за създаване на самостоятелно произведение, което обаче запазва сакралните си функции на талисман или амулет.
Преди пристигането си в България изложбата "Ценностни връзки" е била показана в Маастрихт по време на Срещата на върха на ОССЕ на 1 и 2 декември 2003, а след това - преместена в Centre Ceramique, също в Маастрихт.

Светла Петкова