ЕСЕТ - телевизия с мисия

Обеднелият икономически, омерзеният политически и неудовлетвореният екранно зрител през миналата година най-после се сдоби с български аналог на може би най-предпочитаните тук чужди телевизионни програми "Discovery" и "Animal planet". Дочака телевизията ЕСЕТ, абревиатура от името (на английски) на "Европейски център за обучение и квалификация" ООД, собственик на издадения от СЕМ лиценз за образователния тв канал. Под егидата на Центъра са още Училища "Европа", той работи съвместно и с Фондация национални и културни традиции. Впечатляваща шапка, отговорни партньори - предприетото начинание има "тежки" намерения; личи - съвсем не се мисли като еднодневка, а като сериозен проект, който все повече ще се утвърждава. За това можем да съдим и по съдържанието на програмата - освен любопитните и информиращи документални филми, тв ЕСЕТ предлага и предавания собствена продукция, което "Discovery" и "Animal planet" не правят. Съществена разлика! Тази продукция дори не е непрофесионална: например предаването "Лингва консулт - свободата да общуваш" получи през 2003 г. европейския езиков знак, присъждан за успешни и ефективни практики и проекти в областта на преподаването и изучаването на чужди езици от програмата на ЕС "Леонардо да Винчи".
Първата българска образователна телевизия има също и други интересни и забавни предавания: "Езикова култура за всекиго" (забележете падежната форма - не "за всеки", а "за всекиго" - така, както е граматически редно да се казва), "Игра на думи", "Първи стъпки" - за компютърна грамотност, "Сезоните в моята градина", "Елементарно" - за начина на действие на различни научни и битови техники и технологии, "Хронограф" - за исторически събития, "Църковен календар" и т.н. Особено полезен е - след като останалите български телевизии почти се отказаха да го правят - т.нар. "Образователен справочник", където зрителят може да се информира за различните културни събития през съответния ден. А ако се загледа пък в предаването "Игра на думи", може и да му светне пред очите за бъдещето на българската култура, виждайки надежда в младите - умни, можещи, образовани. Знае се българският, знаят се българските литературни класици - въобще удоволствие, красота и топлина за интелигентното сърце.
Всичко това говори, че телевизия ЕСЕТ всъщност работи със съзнанието за мисия - да научим български, да научим английски, да можем да боравим с компютри, да сме наясно с градинарството, историята, културата - днес и преди... А на фона на тоталното оглупяване на българското общество, в което вестници като "Шок", "Сензация" и "Папарак" мигом реализираха пазарен бум, а сред най-известните българи са кич-звездата Азис и кухият брилянтин Евгени Минчев, появата на ЕСЕТ си е направо глътка свеж въздух, че не всичко е загубено за социума, че има все пак за него надежда благодарение на стремежа у някои негови (млади) членове да не мръзнат на нивото на културата на ежедневната преса и на забавните телевизионни предавания и игри; че ги вълнуват и други ценности, освен поредната печалба на джип или джакпот. Електронната медиа като пропагандатор на културата - какво по-добро от това да се съчетаят най-популярният с най-елитарния посредник, за да се получи сплав, от която по-нататък може да се изкове българското, но не като самодоволно блъскане в гърдите и крещене "Булгар, булгар!, а с промислен европейски проект - нещо, от което крайно се нуждаем, но за което останалите български телевизионни канали почти не се замислят.

Митко НовковПетък,
ранна утрин