На 20 февруари т.г. по инициатива на Георги Лозанов и Центъра "Сорос" за културни политики се състоя разговор между представители на неправителствени организации и народни представители по необходимостта от изработване на нов Закон за радиото и телевизията. Участниците бяха единодушни - нов закон е необходим.
Освен изправянето на слабостите на сегашния, в него трябва да бъдат отразени промените в медийната ситуация у нас и задаващото се внедряване на нови технологии в страната.
Основен въпрос на разговора съвсем естествено се оказа управлението на обществените медии.
Скандалът "Гоцев" с рекламните договори разкри дефектите в системата на управление на БНТ, открехна завесата към монопола в телевизионната реклама и подчерта немощта на Съвета за електронни медии.
При размяната на мнения участниците бяха единодушни, че членовете на бъдещия регулаторен орган трябва да бъдат защитени от политически влияния - всички се обединиха например около принципа за избора им от Народното събрание с квалифицирано мнозинство.
Мнозинството от участниците се обявиха и за участие на квота от "третия сектор" в регулаторния орган. Чуха се и гласове за приватизация на Българската национална телевизия. Чуха се и гласове за премахване на рекламата в нея и поемането на издръжката й изцяло от държавата.
Тук няма да коментираме предложенията. Ще има време за това. Дай боже поне един път депутати и неправителствени организации да се запретнат заедно да направят един законопроект, както се заканиха на срещата.

Хр. Б.