Театралното чудо на Стефан Москов
Едно малко театрално чудо е успял да сътвори българският режисьор Стефан Москов с "Малкият Цахес, наречен Цинобър" по мотиви от едноименната приказка на Е. Т. А. Хофман. Можете да му се насладите и възхитите в "Талиа театер" в Хамбург... Това, което показват на сцената участниците от състава на "Талиа театер", е отлично владеене на актьорския занаят - това е поклон пред театъра, възхвала на жанра...
А какво общо има това с Е. Т. А. Хофман? Тъй както навремето поетът се е забавлявал и надсмивал над Просвещението, така Москов си прави майтап с нашата мания за Бъдещето. Разтръбява преименуваното "фючър" (бъдеще) във "фуча" (в превод: празна работа, въздух под налягане) и за злорада насмешка пуска на сцената Малкия Цахес - грозното джудже, продукт на всички прогресивни реформи. Грозно ли казах? Не, нищо подобно. Феята е дала на чудовището писмен документ: то е красиво, умно, любвеобилно и желано - накратко: то е идеалът! Едва-що го е написала, и това става истина. Всичко живо се прекланя пред уродчето.
А ние се прекланяме пред актьорите... Те са шутове-илюзионисти, клоуни, комедианти, майстори на словесния виц и на скеча. Падаме на колене пред Юдит Розмайр в главната роля. Комична актриса, чийто герой накрая трябва да признае: любовта побеждава над злото, фантазията - над интелекта. Малкият Цахес губи своята магия и умира.

Килер Нахрихтен, 9.12.2003

Сюзан Оберакер