Световни филми и лица в София
Осмото издание на международния София Филм Фест с директор Стефан Китанов се провежда от 4 до 14 март (и още седмица кино в София и Бургас).
Между японския "Затоичи" на Такеши Китано и френския "Басейнът" на Франсоа Озон ще бъдат показани 105 игрални, документални и 20 късометражни филма.
В международния конкурс за голямата награда на Стела Артоа участват 14 заглавия, повечето от които са селектирани и за наградата на ФИПРЕССИ: българският "Мила от Марс" на Зорница София, "Мария" на румънеца Петер Калин Нетцер (награди Локарно '03), "16 години алкохол" на шотландеца Ричард Джобсън (Британски награди за независимо кино за дебют и за поддържаща актриса), "Реконструкция" на датчанина Кристофър Бое ("Златна камера" от Кан и други престижни награди)...
С изключение на председателя на международното жури Джери Шацбърг от САЩ ("Плашилото с Ал Пачино и Джийн Хекман", "Златна палма" в Кан), средната възраст на членовете му е 32 години: Марта Кондова (България, "Невена Коканова" за изгряваща звезда с "Под едно небе"), Корнел Мундруцо( Унгария, голямата награда на 7-мия СФФ с "Приятни дни"), Самуел Финци, Бабак Паями (Иран, награда за режисура от Венеция '01 с "Тайно гласуване").
В журито ФИПРЕССИ (Международната федерация на филмовите критици) са Марк Льопоавр (Франция), Данко Йесич (Сърбия и Черна гора) и Петя Александрова (България).
СФФ ще покаже най-доброто от съвременното балканско кино не само пред зрителите, а и пред специално поканени директори и програматори на международни кинофестивали в най-новата си инициатива "София Мийтингс". В нея е включено и събитие - представяне на проекти за втори игрални филми пред експерти от европейски фондове. В рамките на фестивала "Филмаутор" организира среща между български филмови автори и телевизионни оператори под наслов "Познаваме ли се?", чиято цел е да се скъси разстоянието между кинотворците и потенциалните ползватели на техните произведения.
За популяризиране на българското кино престижната награда на ирландското уиски Джеймисън за късометражен филм се връчва за втори път.
За първи път в рамките на СФФ се организира панорама на Рангел Вълчанов (5 игрални филма плюс документалния "Пътешествие между два бряга"); на ирландското кино, включително и ретроспектива на Нийл Джордан (6); на Уон Карвай (6); специална вечер на Европейската филмова академия, чийто директор Марион Дьоринг ще представи "Догвил" на Ларс фон Триер (награда за режисура от ЕФА в Берлин '03), семинар "Кино и психоанализа"...

Геника Григорова