Чай + У нас = Чайна с/у

Безпрецедентно! - така беше наречен високосният телевизионен 29 февруари, денят в повече на 2004. Повод за определението дадоха предиобедните неделни блокове на Канал 1 и "Нова телевизия" "Чай" и "У нас", които се обединиха и спретнаха съвместно предаване. Идеята, че се случва нещо уникално, идваше и от клипа, рекламиращ унията: 1944 - 9.IХ.; 1968 - Пражката пролет; 1976 - Уудсток; 1988 - перестройката; странно, липсваха 1956 и 1964 - също важни социалистически години, но не това е същественото - същественото е, че водещите и на двете предавания работеха с чувството, че извършват нещо историческо. Както възкликна Драгомир Драганов: "Това е все едно "Левски" и ЦСКА да облекат синьо-червен екип и да излязат заедно на терена срещу "Ливърпул". Е, веднага го поправиха с националния отбор, откъдето пък тръгна разговор за това колко е хубаво да се обичаме и да сме задружни - лозунг, който все изскачаше през всичките два часа ефирно време.
А за тях и от двата блока се бяха добре подготвили. Най-напред с размяната на студиа, интериори, диванчета и реплики, след това и с гости. Които все бяха като огледален образ на другия: в "Чай" Крум Савов, дългогодишен спортен журналист в БНТ, сега в "Нова телевизия", в "У нас" Надя Обретенова, бивша новинарка от информационната емисия "Календар", сега в "По света и у нас"; в "Чай" роденият на 29 февруари актьор Николай Мутафчиев, в "У нас" - също роден на тази дата, също открит сред артистичните среди, но доста по-невръстен участник в няколко западни кино-продукции; в "Чай" дуо, изпълняващо автентична българска музика; в "У нас" - techno-групата "Gravity Co", внимателна за най-новите музикални тенденции и изпълняваща песните си на английски (казус, възбудил оживена дискусия). Въобще личеше си, че двата екипа са се постарали, което направи предаванията-в-заедност любопитни, интригуващи, забавни, интересни. Нямаше скука, имаше база за сравнение между идеологическите нагласи у едното и другото, особено по повод препирнята дали 18-те човека, отзовали се на "Мостът на влюбените" край НДК на една "тайнствена" покана, са много или нищо: срещу ентусиазираните и с пъти по-оптимистични Искра Ангелова и Николай Дойнов от "У нас" се възправи твърде резервираният и скептичен Драгомир Драганов от "Чай". Работещите в частната медиа: "Чашата е полупълна"; работещият в държавната медиа: "Чашата е полупразна" - показателна разлика!
Целта на съвместната акция обаче не беше тази, тя е доста по-прозрачна - две от телевизиите с национален обхват хвърлят ръкавицата на предизвикателството към най-сериозния си конкурент bTV. Нещо, което не изненадва - наскоро БНТ и "Нова телевизия" сключиха договор, според който стриктно ще следят разните рейтингови проучвания, блъскащи ги на второразредни позиции в полето на зрителското внимание. Обединяваме се, за да се противопоставим, събираме се, за да се преборим: "Чай" плюс "У нас" правят нещо като равно на Чайна с/у, от която да тръгне стратегическата операция за превземане на прославилия се с непревземаемост медиен Одрин. Денят 29.II. пък придава символически блясък на събитието: той ни е в повече, допълнение е, следователно БНТ, допълнена с "Нова телевизия", ще успее; респ. "Нова телевизия", допълнена с БНТ, ще успее. Чудно е само защо двата оператора избраха да започнат настъплението с две от своите най-хитови предавания, които са без съперници по жанр и време в българския ефир, а не се спряха например на сутрешните си блокове, които с изплезен език тичат след "Тази сутрин" на bTV (за жалост, дори и обновеният "Здравей, България"). Така или иначе, жребият е хвърлен, Рубиконът е пресечен - българският зрител може да очаква още "телевизионни войни".

Митко НовковПетък,
ранна утрин