Снимка по песен е заглавието на наскоро приключилия фотоконкурс на Фото Форум, осъществен съвместно с Ретро Радио. Условието за участие в конкурса е било да се направи фотография, която максимално да се доближава до настроението и текста-послание на любима българска песен.
Предизвикателният регламент е събрал множество участници от цялата страна, които в продължение на няколко месеца са изпращали свои снимки до Фото Форум (http://photo-forum.net). Краят на конкурса беше отбелязан с изложба в НДК, в която бяха показани избрани снимки, най-близки до поставеното условие. Паралелно с всяка фотография беше изложен съответният текст на избраната песен, а на специален екран се въртяха същите фотографии, но на фона на мелодията-вдъхновител.
Музикалните клипове в един кадър показват както оригинален и изобретателен поглед към света-музика, така и съвсем тривиални решения. Любопитен е фактът, че предпочетените мелодии са предимно от българската "поп-класика" - преобладават песните на Щурците, Васил Найденов, Михаил Белчев, Тоника СВ, Атлас... Наградените са трима - Иван Масларов за фотография по "Кукла" на Атлас, Емил Данаилов - по "Осъдени души" на Митко Щерев и Александър Тасефски - по "Помниш ли" на Щурците.
Фото Форум съществува от 2003 г. като наследник на различни интернет фотоклубове. Той среща фотографи от цялата страна, които общуват, разменят информация и публикуват снимки. Създалото се интернет-фото-общество е изградено както от професионалисти, така и от начинаещи фотографи, които редовно показват снимките си в специално организирани изложби на Форума, но участват и в специализирани експозиции и прояви като Фотофиеста и Фотоваканция. Постоянен стимул за участниците са различни конкурси, какъвто е и настоящият, организиран съвместно с Ретро Радио.

С. П.