Зевзекът и зверкинята

Ексцентричен и банален, романтичен и суров, тъжен и смешен, този филм би трябвало да се гледа на всяка цена от всякакви възрасти и IQ-та. Защо ли? Това е най-интелигентната комедия, показвана тук напоследък. Американска прелест и печал, изпечена по холивудски (и по женски) с френска глазура, ала с двама невъзможни чаровници (Дайън Кийтън и Джак Никълсън), чийто дует посича и най-крехкото кълнче трафарет. "Невъзможно твой" е филм-упование. Представете си любов между 63-годишен плейбой - бос от звукозаписния бизнес (на хип-хопа), и известна, разведена авторка на пиеси над 50-те, от чиято самота в бяло може да измръзне и полярна мечка. Той не спи с девойки над 30, тя носи поло и през лятото - като бронежилетка срещу какъвто и да е намек за секс. Той е хедонист, тя - интелектуалка. Сблъскват се в нейната вила край океана, където дъщеря й (красивата Аманда Пийт) го води за уикенда (и за първи секс), а майката пристига да работи заедно със сестра си феминистка (неотразимата, както винаги, Франсиз Макдорманд). Конфуз, прераснал в суматоха заради неговия инфаркт (по време на целувка с момичето). В болницата младият лекуващ лекар (Киану Рийвс) се влюбва в писателката, а пациентът хуква по голи задни части. Оказва се, че трябва да остане във вилата на грижите на опърничавата домакиня, чиято мечта е да прекара рождения си ден в Париж.
Принудени от обстоятелствата, зевзекът и зверкинята постепенно се отварят към различното, т.е. един към друг. И как не - уют, океан, бриз, бели дрехи... До неизбежното разрязване на полото. После той скача обратно в своя си купон, а тя пише пиеса за връзката им - неудържимо хлипа, когато трака на лаптопа и още по-неудържимо се киска, когато чете продукцията си. Естествено, триумфът я очаква на Бродуей.
Дайън Кийтън е поразителна. Яхнала целия арсенал от отривистост, спонтанност, уязвимост, дяволитост и изящество, познати от киното на Уди Алън и Уорън Бийти, най-интелигентната актриса на Холивуд (и режисьор на 10 филма) този път се показва и като прелъстено-изоставено-възродена романтичка. С тази си роля тя изкормва демоните на страха от старост. Гмурва се (а и публиката) в океана от емоции без комплекси и задръстеност.
Джак Никълсън (на свой ред режисьор на 4 филма) й партнира с познатата тантуреста присмехулност през очи, вежди, походка - абсолютно адекватен на сладострастния си медиен имидж. Но и той на тези години се предава на романтиката.
Макар че са се срещали на екрана за минути в "Червените" (1981) на Уорън Бийти, точно в "Невъзможно твой" двамата създават любовно напрежение, достойно да съперничи на "Казабланка". Смешно сравнение, разбира се, но пък си е съблазън.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Невъзможно твой (Something's Gotta Give), 2003, САЩ, сценарий и режисура - Нанси Мейърс, продуценти: Брус А. Блок, Сюзън Макнийл Фаруел, Нанси Мейърс; оператор - Майкъл Болхаус; художник - Джон Хътмън, костюми - Сузане Маккейб, в ролите: Джак Никълсън, Дайън Кийтън, Франсиз Макдормънд, Киану Рийвс, Аманда Пийт и др. Разпространява "Александра филмс"