Лелите на елита
Опитах се да си представя как лелята (ако беше жива) на действащия министър-председател със ситно ондулирана коса и тревирена блуза на едро райе седи в стола срещу Кеворкян, върти хитро очички и споделя интимни подробности от детството, юношеството и зрелостта на племенника си. Опитах се. Не можах.
Това обаче, което не можах да си представя за лелята на сегашния министър-председател, ми го сервира на тепсия лелята на бившия министър-председател. На 7 март тя седна точно срещу Кеворкян, с точно толкова ситно ондулирана коса и блуза на едро райе... и се започна една... Не е за припомняне...
Гастролът на лелята във "Всяка неделя" беше потресение от всяка гледна точка: и като нейна тактика, и като стратегия на водещия. Лелята, решила, че се е добрала до своя звезден миг, дяволито се усмихваше и откровено флиртуваше с Кеворкян, обяснявайки му, че той всъщност не бил толкова страшен (!), колкото говорели. Самият Кеворкян, вече разлял бутилката с олиото в студиото, със садистично наслаждение "приплъзваше" лелята към релсите, чакайки иззад ъгъла да дойде трамваят. И трамваят наистина дойде... И, както е описано в знаменития роман на Булгаков, резна главичката на лелята.
Лелята обаче не е чела този роман, затова въобще не разбра, че вече е без глава. Тя и други работи видимо не разбира, иначе и през ум нямаше да й мине да влезе точно в това студио и точно при този водещ, който в продължение на година всяка седмица облива с тонове помия любимия й племенник. Този проблем обаче за лелята не съществуваше, тя бодро продължи да споделя "истини" за характера на роднината си. След като мина на галоп през детството и юношеството на малкия Ваньо, скочи директно в сегашното му битие на политик, като обясни, че той, първо, бил много добър, но много страхлив; второ, много мразел комунистите, защото едно време не го приели в партията си; и трето, от всички най-мразел Доган. И други пикантни подробности разказа лелята, изключително доволна от себе си; и, което е по-страшното - убедена, че всъщност прави добро, че в нечии очи (и най-вече на водещия) реабилитира роднината си, разкривайки "човешката" му същност.
Картинката беше много повече тъжна, отколкото смешна - тя описваше едно тотално незнание за онези неписани норми и правила, които понякога са по-задължителни и по-нужни от писаните. Защото точно те изплитат "етичната мрежа", позволяваща ни да съжителстваме човешки, а не скотски.
Разбира се, не искам да кажа, че някой трябва да носи отговорност за това, че леля му е проста и суетна, че е примитив, без елементарна чувствителност; че не знае кое е позволено и кое не е в човешките отношения. Не искам да кажа и че във вените на елитните роднини трябва непременно да се блъскат коронки. Но пък да те управлява непрекъснато "първо поколение" политици също не е преимущество. Сигурна съм, че много малко от наличните "политически лели" са в състояние да се сетят, че общуването, освен всичко друго, предполага и хигиена - на присъствията и отсъствията, на думите и мълчанията.
Написаното дотук не е укор; то е само мрачна констатация.

Копринка Червенкова