Въпроси без отговори
Не бих тълкувал актуалните скандали във "Всяка неделя" и отгласите им през биологическия конфликт стари-млади. Да смяташ, че 30-ина годишен човек като Мартин Карбовски е млад, е сигнал за тежка демографска криза. Предпочитам да следвам интуициите си за културната ситуация и най-новите й прегрупирания.
Къде все пак Мартин Карбовски се размина с Кеворк Кеворкян?
Казано наедро, "Всяка неделя" манипулира. Не защото е безкритична към сегашната власт, не и защото иска да унищожи фигури от предишната. Проблемът е другаде: предаването осъзнато и ефикасно смесва лъжи и истини. Медийният му брак с Карбовски рано или късно ще(ше да) се разтрогне: последният може да критикува напосоки, да преувеличава или да омаловажава, да размива границите между съчувствието и погнусата спрямо журналистическия си обект, но нямам усещането, че той - колкото и да е невъзпитан - ме лъже. А и "ровенето в социалната смет", което Карбовски превърна в свой собствен "черен" PR, е далеч по-близо до дневния ред на обществото, отколкото чевръстите медийни машинации на Кеворкян. Затова не титулярът на "Всяка неделя", днес Мартин Карбовски е автентична страна в дебатите докъде да стига либерализацията на медиите. И от него можем да чуем по-искрени съждения.
А къде се разминаха Недялко Йорданов и Мартин Карбовски в онова злополучно предаване?
Бардът впечатлява публиката с внушението, че изпитва недоверие в публичните лица и институции. Журналистът прави крачка в повече: той не понася направо системата. Защо обаче се съмнявам в твърденията на единия и разбирам другия? Сигурно защото ожесточението на Мартин Карбовски спрямо Недялко Йорданов е функция на фалшивото поведение на кокетиращия със социална критика автор. Или защото същият този автор за пореден път ни товари със себе си, обяснявайки ни, че той е нашето значимо културно настояще, нещо повече - наше наследство. Че друго няма. Ами ако не го искаме? Ами ако това наследство не ни носи никакъв жизнен смисъл, ами ако битовата му патетика само ни скандализира?
Ами ако "Всяка неделя" е онова официозно пространство на 80-те, в което Кеворк Кеворкян, Недялко Йорданов и подобните тям продължават да ни натикват? И защо един гневен 30-ина годишен мъж се разтерзава, но продължава да си стои в предаването? Защото, пак повтарям, проблемът не е поколенията.
... Докъде се е огънала медийната ситуация у нас, след като ни изнудва да избираме между тези тримата...

Марин Бодаков