Подробности от (БНТ) пейзажа

Карай, карай, карай! Блъскай, майка му стара, пред нищо недей се спира, пред нищо! Блъскаай! - гърми Данко Харсъзина, като че командува някое артилерийско сражение...
Алеко Константинов
Бай Ганю журналист


"СЕМ освободи предсрочно генералния директор на БНТ Кирил Гоцев заради системни и груби нарушения на Закона за радиото и телевизията.
Решението беше взето с пет на четири гласа. До избора на нов титуляр на телевизията временно изпълняващ длъжността генерален директор ще бъде Борислав Геронтиев, досегашен член в УС на БНТ. Официалните мотиви са, че през 2002 г. Гоцев не е осигурил "право на отговор" на фирмата "Каолин", засегната в предаванията "Всяка Неделя" и "Актуално". Гоцев допуснал също през декември 2001 г. в предаването "Гласове" на Явор Дачков да бъде накърнена личната неприкосновеност на премиера Симеон Сакскобургготски" (bTV).
"Лично заместник-шефът на НДСВ и вицепремиер Пламен Панайотов е свел пред депутатите поръката на премиера да атакуват Кирил Гоцев" ("Медиапул"). "Мотивите за освобождаването на Кирил Гоцев от поста генерален директор на БНТ са от 2001 година" ("Монитор"). "СЕМ се разцепи заради уволнението на Кирил Гоцев" ("Сега" и "Дума"). "СЕМ свали генералния директор на БНТ. Засега" ("Дневник"). "Причина за уволнението е договорът с руската рекламна фирма "Видео интернешънъл" ("Монитор"). "Гоцев си отиде, защото си развали отношенията с Кеворк Кеворкян. Договорът на БНТ с предаването "Всяка неделя" изтича този месец" ("Новинар"). "Няма причини договорът с "Всяка неделя" да не бъде продължен, каза и.д. генерален директор на БНТ Борислав Геронтиев" ("Дневник").
"Отстраняването на Кирил Гоцев е закъсняла справедливост. Нищо чудно това да е поредното развитие на кризата в БНТ с оглед на натиска на корпоративните интереси - маха се една фигура в лицето на г-н Гоцев, за да може отдолу невидимите фигури да запазят своето статукво" (доц. Георги Лозанов, бивш член на СЕМ, председател на Българската медийна коалиция). "СЕМ и цялата медийна обстановка в момента са доста нездрави и с това решение всички, които работят в БНТ, се чувстват неуютно. БНТ като обществена телевизия имаше необходимост СЕМ да я подкрепи в момент, в който ръководството имаше проблеми. Вместо това надзорниците уволниха генералния директор, без да дадат шанс да се преодолеят различията и да се стигне до успешно завършване на мандата" (Мария Стефанова, член на СЕМ). "Не съм изненадан от решението на СЕМ, защото Кирил Гоцев изтощаваше поста на генерален директор в БНТ. Не е лош човек, но правеше лоши изказвания" (Кемал Еюп, депутат от ДПС, член на парламентарната медийна комисия). "С удоволствие бих подал оставката си от СЕМ" (проф. Марко Семов, член на СЕМ). "Управлението на Кирил Гоцев е фасадно. Истинският проблем са мощните лобита в БНТ. Първото лоби и истинската власт е в ръцете на Кеворк Кеворкян. Той олицетворява т. нар. патриотичен капитал. На практика Васил Божков чрез него управлява националната телевизия чрез външни продукции. Там има намесени и други финансови групировки. Второто мощно лоби е на БСП в лицето на изпълнителния директор Нидал Алгафари и главния секретар Паун Цонев. Стефан Софиянски също има свое лоби в УС. Чрез фирми, които осигуряват рекламата, се намесват и други корпоративни интереси" (Благой Димитров, депутат от СДС, член на медийната парламентарна комисия).
"Петима души са решили, че са над закона. Просто трябва да не бъда в телевизията два-три месеца, за да може bTV да си вземе въздух. [...] Прочетох вчера, че са продали цирка. И ми стана много тъжно. Но днеска разбрах, че не е продаден, че цирк има-а-а. [...] Аз съм първият генерален директор, който е сменен не по политически, а заради икономически интереси. [...] Настъпих интереси на хора, които се чувстват притеснени, което обаче няма да ги спаси, естествено. Няма да им спаси парите, няма да им спаси бизнеса. [...] Оказа се, че bTV се страхува не от БНТ, а от мен. Не знам защо. Но това е добра идея - може да поема bTV. Да, всъщност, нямам нищо против да го направя. [...] Може и на бял слон, но ще се върна" (Кирил Гоцев, уволненият генерален директор на БНТ).
"Дали СЕМ има или няма основания - не мога да кажа. Но специално за нас, работещите в БНТ, подобни сътресения се отразяват зле. От началото на демокрацията няма нито един генерален директор, изкарал мандата си докрай. Това е лоша практика, защото се нарушава работната атмосфера, създава се напрежение, започват брожения кой ще дойде и т.н." (Владимир Береану, журналист в БНТ).
"На маймуни ни направиха" (анонимен български зрител).

Митко НовковПетък,
ранна утрин