По mail-@
Приятели!

Току-що ми телефонира колежката Митра Релич, една от малкото сръбкини, която до снощи бе живяла цели пет години самичка в доброволен домашен затвор в Прищина при ежедневна опасност за живота й. Сега е в някакъв бежански лагер в Косово поле. Отчаяна е.
Преди няколко минути по мобилния телефон се обадил баща й, свещеник на църквата "Св. Никола" в Прищина. Църквата гори. Обкръжена е от местни албанци, които вилнеят наоколо. Баща й Мирослав е сам в мазето на църквата.
Още не се знае кой, кога и дали някой ще иде да го спасява.
Моля ви, обаждайте се на всички хора от близо и далеч какво става. Там има погром над сърбите в присъствието на въоръжените сили на "цивилизования" свят, които бездушно се преструват, че са това, което не са. Край село Свиняри има 2000 войници на КЕЙФОР, които мълчаливо пропускат албанците да влязат в селото и да го запалят. За това пред камерата свидетелства тамошен човек, на когото е изгоряло всичко.
Горят църкви от XII и XIV в. Срамувам се, че не мога да направя нищо. Никой не бива да си затваря очите и ушите, да си пази здравето и да не си разваля настроението. Който не може да направи нещо по-добро, поне трябва да се срамува. За себе си и за онези, които за забравили това. И да се помоли за всички онези мъченици долу.
Изпратете това послание на всички, които познавате. Разтревожете онези, които още не са се разтревожили. Те трябва да ви бъдат благодарни, ако успеете да пробудите тяхната съвест. изпратете го по всички посоки.
Не позволявайте на никого да каже, че не е знаел. Пишете. Звънете.

22 март 2004


От сръбски Ганчо Савов

Бел. ред.: Този апел за Косово идва през Полша, изпратен от Здислав Дараш (zdarasz@wp.pl).