Културни вести от Полша
С Девета симфония на Бетховен - символ, напълно съзнателно потърсен заради оставащите 30 дни до влизането на Полша в Европейския съюз - на 31 март във Варшава започна Осмият международен Великденски фестивал "Лудвиг ван Бетховен". Тази година той е под мотото "Бетховен и музиката на народите".
Началото на фестивала е поставено от Кшищоф и Елжбета Пендерецки през 1997 година в Краков, тогава се изпълняват 6 концерта. От 2001 г. той става член на Европейската фестивална асоциация. От тази година фестивалът за първи път се организира във Варшава (художественият директор г-жа Пендерецка сподели пред журналисти, че това нейно решение е предизвикано от внезапното отдръпване на кметската управа на Краков от традиционното финансиране на проявите), бюджетът му е около един милион евро, като 40% от тази сума предоставя варшавското кметство. Спонсори са престижни полски фирми.
По време на Осмия великденски фестивал "Лудвиг ван Бетховен" ще бъдат изпълнени 20 концерта за 10 вечери. Подбрани са произведения от класици и творци на новата музика - Шуман, Шуберт, Мусоргски, Брамс, Хуго Волф, Густав Малер, Оливие Месиен. Сред най-изтъкнатите виртуози са диригентът Джеймс Конлън, шеф на Парижката опера, цигуларят Гидон Кремер с оркестъра "Кремерата Балтика", пианистите Бари Дъглас и Нелсън Гьорнер, флейтистът Патрик Галоа, оперните изпълнители Лиоба Браун, Джеймс Джонсън, Уенди Нилсен и други. Тъй като идеята на фестивала е да се представят все повече млади таланти, във Варшава гостуват две млади инструменталистки - Летисия Муньос Морено (възпитаничка на Максим Венгеров, свири на цигулка Гуарнери от 1679 г ) и Ерика Раум.
Изключително приятен е българският акцент във фестивала - участието на завоювалото световна слава сопрано Красимира Стоянова - солистка на Виенската и Метрополитен oпера, в "Стабат Матер" на Дворжак. На пресконференцията по повод фестивала г-жа Елжбета Пендерецка изрази пожелание да бъдат установени контакти със сродни български прояви.

На 3 и 4 март в Театър Студио във Варшава се проведоха Дни на българския театър. Гостуващите актьори от Театър "Сълза и смях" Христо Гърбов и Валентин Танев представиха "Фенове" от Елин Рахнев в превод на Ханна Карпинска. Вроцлавската трупа "ad spectatores" изпълни "Полковникът птица" от Христо Бойчев също в неин превод. Проведе се и пресконференция с гостите - Елин Рахнев, Христо Бойчев, режисьорката на пиесата Иглика Трифонова и театроведката Наташа Колевска.

Варшава

Силвия Борисова