Разминаване

БНТ сваля от екран 4 предавания заради нисък рейтинг, съобщи миналата седмица пресцентърът на медиaта. Спират "На този ден", "Парен влак", "Енциклопедия на билките", "Бон-бон". За сметка на това договорът с "Всяка неделя" е продължен автоматично, без допълнителни разговори. Независимо от факта, че един от мотивите на СЕМ за отстраняването на Кирил Гоцев от поста генерален директор на БНТ бе именно престъпване на медийния закон от страна на предаването - отказано "право на отговор" на фирмата "Каолин". Но кой ти гледа такива подробности, когато става въпрос за Кеворк Кеворкян - човекът, превърнал държавната телевизия в бащиния, в която щъкат като хлебарки само миниатюрни кеворкянчета и пак само те имат шанс да се реализират на екран.
Мнението на зрителите обаче се разминава с това на тв-началството. Най-много съжаляват те за "Енциклопедия на билките" - наистина стойностно предаване, което по един съвременен начин се опитва да представи (и го правеше успешно) едно древно, чак архаично знание. "Енциклопедия на билките" комай беше едно от малкото свестни и интелигентни предавания в БНТ", е твърдението на "Неси" от форума на "Сега". За "Бон-бон" също цари разочарование: "Бон-Бон" и "Енциклопедия на билките" са от малкото предавания, които си заслужава да гледаш по БНТ. Наистина, БНТ не само глупости ръсят, но и ги правят", казва "Стамена" от форума на "Фокус". Оказва се всъщност, че новото ръководство на телевизията се разминава доста с предпочитанията на визиоторията: за всяко от свалените предавания има положителни оценки в чата, за разлика от оценките за действията на и.д. шефовете. "Старшината" например се изцепва с ето такъв виц: "Геронтиев затяга, Кеворкчо го натяга..." Е, няма тайни за зрителя кой "командори" националната телевизия.
Учудва и смъкването на "Парен влак". Предаването на Светослав Овчаров се занимаваше по един много симпатичен начин с българското минало - не през патетиките на национал-социалистическото полумитично, полуманипулативно разказване, осъществявано от Божидар Димитров (който обаче остава на екран), а през съдбите на индивидуалността, на "частния случай", които очовечават историята, тя придобива топъл, близък лик. Писал съм за ретро-утопията, която личи в "Парен влак": в него иде реч за време, в което не граничещите с просташкото непосредственост и фамилиарничене, а деликатното, фино, естетически издържано поведение е норма за добро възпитание и успех в обществото. Предаването обаче, за жалост, не случи на разбиране от тв-началниците: часът му на излъчване все се местеше, той така и не беше утвърден в програмната схема, което естествено нямаше как да го утвърди и в съзнанието на зрителя.
И въобще тази работа с рейтингите в една телевизия, която се напъва да минава за обществена, ми се струва абсолютно глупава: какъв рейтинг за предавания, които имат съвсем тясно определена целева група. Ако БНТ е решила да върви по този път, то нека остави единствено "ЗалоАЛОжи", "Дързост и красота" и "Всяка неделя", за да е ясно, че не общественият, а корпоративният интерес е, който определя действията й. С решението си да махне 4-те предавания новото ръководство на БНТ за пореден път доказа, че на "Сан Стефано" 29 хич не му върви на шефове; следователно, ако има криза в БНТ, тя е заради тях, не заради работещите там. И сигурен съм, тази криза ще се задълбочава, защото докато конците на управлението не се дърпат от явни, открито заявени фигури, а от "сиви кардинали" и потайни второмрежови канали - били те политически или икономически, дотогава телевизията, която всички ние издържаме с данъците си, ще бъде на всеки друг, но не и на единствено притежаващия я по право - зрителя.

Митко НовковПетък,
ранна утрин