ХI национална среща на млади балетни изпълнители Анастас Петров

Награди

Младша възраст
Отличие I степен: момичета - Десислава Стоева; момчета - Никола Хаджитанев, Емил Йорданов.
Отличие II степен: момичета - Вихра Маджарова, Александра Шабаркова; момчета - Тодор Ангелов.
Отличие III степен: момичета - Катерина Петрова; момчета - Павел Кирчев.

Старша възраст
Жени
I награда - Александра Дрангажова, Ирина Кръстева;
II награда - Елена Пампулова;
III награда - Мария Лозанова.
Мъже
III награда - Георги Аспарухов.

Оптимистични очаквания

От 7 до 9 април се състоя ХI среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров". Настоящото издание се проведе в София, в зала 2 на НДК. Срещата се организира от фондация "Международен балетен конкурс - Варна" и е под патронажа на кмета на Столична община Стефан Софиянски, със съдействието на Националния център за музика и танц към МК и Община Добрич.
Наред с възможността за професионално усъвършенстване и сценична изява, подпомагащи изпълнителското развитие на младите ни артисти, националните срещи са и преглед на състоянието и готовността на българските участници за Международния балетен конкурс във Варна. Според досега установената практика на четна година се провежда Варненския конкурс, а на нечетна - националната среща. Именно с оглед отчитане нивото на подготовка за Варна се взе решение националната среща да се проведе през април 2004 вместо през юни 2003 г. Факт е, че поради отдалечеността във времето от една страна се размиват критериите, а от друга носителите на отличия си създават самочувствие, надвишаващо реалните им възможности. Така се стига до парадокса, че носители на отличия от националната ни среща даже не достигат до финал във Варна. Скъсяването на времевата дистанция между двата конкурса дава възможност за точна и навременна оценка на постигнатите резултати в процеса на подготовка за най-престижния международен балетен конкурс.
ХI национална среща на младите балетни изпълнители ще се запомни с изобилие на таланти. Без преувеличение може да се каже, че от тазгодишните носители на отличия и награди може да се очаква класиране във Варна. Вече се налага като традиция младшата група да преобладава като численост. Таза година това бяха 24 от общо 32 участника. Сред тази група особено се откроиха изпълненията на момичетата от IХ клас (с педагози Красимира Колдамова и Катя Петровска) и на момчетата от Х клас (с педагог Петър Колдамов) от Националното училище за танцово изкуство. За разлика от последните конкурси тази година мъжката група бе внушителна: девет участници от младша и един от старша възраст. Освен нарасналата численост, момчетата показаха и качествен напредък. За месеците напрегната подготовка всеки от тях бе постигнал професионално усъвършенствуване, а това несъмнено буди оптимистични очаквания. Сред момичетата най-цялостно и убедително се представи Десислава Стоева. Нейните изпълнения се отличаваха с удивителни за възрастта й лекота и техническа овладяност, съчетани с женственост и шик. Крехка, грациозна и изящна, като същество не от този свят бе Вихра Маджарова. И Десислава, и Вихра са възпитанички на Красимира Колдамова, която след Диляна Никифорова и Вяра Начева несъмнено подготвя ново поколение звезди. Изпълненията на Александра Шабаркова (с педагог Катя Петровска) бе сред най-интересните - независимо дали се представяше в най-добрата си форма или не, освен завидна техника, тя притежава особен чар, а магнетичното й изпълнение на "Момичето от дивия Изток" (хор. Нина Петровска) неизменно будеше взрив от аплодисменти.
Сред момичетата от старша възраст се представиха възпитаничките на миналогодишния випуск с педагог Силвия Томова (с изключение на Ирина Кръстева, която завърши при Фани Чернева, но за конкурса се готви със Силивя Томова). Ученичките на Томова се отличават както с висок професионализъм, така и с актьорска индивидуалност. С нежност и грация впечатляваше Александра Дрангажова, изключително одухотворена и поетична бе Ирина Кръстева, уверена и въздушна бе Елена Пампулова.
ХI национална среща за млади балетни изпълнители се проведе под черната сянка на трагедията, сполетяла Свищовските деца. На този мрачен фон вдъхновените изпълнения на младите ни таланти категорично внушиха, че децата са най-голямата ценност на едно общество.

Мария Русанова