Православните експерти одобряват филма на Мел Гибсън
Филмът на американския режисьор Мел Гибсън "Страсти Христови", който предизвиква нееднозначна реакция по света, "е подходящ за прожектиране в Русия". Такова е мнението на видни православни кинокритици, които са гледали нашумелия филм. По думите на игумен Даниил (преди да стане монах, той се казва Александър Ишматов и е режисьор), филмът на Гибсън е "произведение на високото изкуство", "нов етап в екранизирането на евангелските сюжети". Наблюдателят на списание "Искусство кино" Татяна Йенсен смята, че във филма "има волности, холивудизъм", но в същото време "е спазена тази мярка на условността, която позволява да се гледа филмът".
Едновременно православните експерти отбелязват наличието във филма на излишен натурализъм в сцените на бичуването на Христос. Това е свързано с римокатолическото възприемане на събитието, пояснява ръководителят на катедрата по библеистика в Православния институт Андрей Третяков. "Мел Гибсън е от семейството на старокатолици и изобразява чувствената страна на събитието, на което обикновено обръща внимание католическата традиция", отбелязва той. Председателят на Съюза на православните граждани Валентин Лебедев не препоръчва на деца и хора с повишена чувствителност да гледат филм "Страсти Христови". Що се отнася до обвиненията в антисемитизъм, то православните експерти не виждат във филма повод за такива обвинения.
В Русия филмът беше показан за първи път на 7 април в Москва, а на 8 - в Петербург. От май той ще бъде прожектиран в 40 региона на Русия.

Архим. доц. Павел Стефанов