Хокусай. Утамаро.
Попрочелите поне малко нещо за японско изкуство не могат да не знаят тези имена. И не могат да не се изумят, че техни творби са притежание и на българска галерия.
Галерия СИБАНК отново ни изненадва приятно - този път, като ни предлага колекцията японски гравюри от XVII - XIX век на Сливенската художествена галерия "Димитър Добрович".
Какво има в тази изложба?
Има "масова култура" отпреди векове. Пейзажи, ежедневни и героични сцени, рисувани, след това гравирани и отпечатвани от дървени форми, оцветявани допълнително и продавани (понякога и по пазарите). Тиражирано изкуство. Има изкуството на източната, с векове изработвана образна система, което е запечатало едновременно мига и вековния стремеж да го постигнеш - мигновеното докосване на художника, случайностите в майсторлъка на гравьора, моментното докосване от четката на оцветителя върху ръчно изработената хартия.
Има витаещият всред гравюрите европейски спомен - за тяхната екзотичност в Европа от XIX век, за импресионистите, за Ван Гог, попивали от тях веселата невъзмутимост на дзен.
Така че, не толкова заради имената трябва да се види тази колекция. А заради почти физическото удоволствие от нещо, което някога е било чуждо, но по чудесен начин вече е вписано в гените на европейското, което циркулира с кръвта, с която се раждаш.

Хр. Б.