Ексцентрична тавтология

След "Накиснатите дупета" - умилителното име на южняшката кънтри-банда в "О, братко, къде си?", в "Непоносима жестокост" братята Коен са позагрубели - смислово-словесен акцент на филма са "закованите задници". Иначе действието се развива днес в Ел Ей, където изневярата и шоубизнесът са скачени съдове, както знаем още от времето на Чандлър, да не и преди това. Филмът е поредното вдъхновено хихикане в пастта на "американската мечта" - адвокатлъкът с всичките му гениални дяволъци. Разбира се, откриваме и "амурни стрелички" (дори "изстреляни" в кадър) към разните адвокатски бестселърни истории а ла Гришам.
"Непоносима жестокост" е пълен с ексцентрика, както сме свикнали при братята Коен - дори да беше само дългокосият тв-продуцент-рогоносец на Джефри Ръш или нарцистичният умник Маси на Джордж Клуни с манията му за бели зъби (нещо като продължение на неговия Одисей от "О, братко, къде си?"), пак щеше да е смешно. Ала е само смешно. И не чак толкова, че да се превиваш до гледане отново.
С "Бартън Финк" ("Златна палма" '91) те промениха илюзиите ни за кино и за възможности. Защото показаха не нов, но така оскотял и опоскан ретро-Холивуд, какъвто не Фицджералд, ами дори Лилиън Хелмън не би могла да си представи. Там горяха съдби, свличаха се тапети, сриваха се таланти, лекедисваха се чувства - и всичко това бе поднесено финяшки сардонично.
Открай време братята Коен се забавляват не само с американската митология, но и с европейската илюзия за нея. Така стигнаха до върховия "Фарго". После започнаха да се повтарят. И да сантименталничат. Макар и талантливо.
Не знам дали братята Коен дъвчат дъвка, но "Непоносима жестокост" е разтеглен точно като дъ-ъ-ълга нишка от дъвка, отдавна изгубила вкуса си. Те обаче са толкова опасни издеватели, че всеки момент могат да изненадат - дори още този май в Кан.

Геновева Димитрова

От пръв
поглед


Непоносима жестокост, 2003, САЩ, режисьор - Джоуел Коен, сценарий: Робърт Рамси, Матю Стоун, Итън и Джоуел Коен; продуценти: Итън Коен, Джон Камерън, Брайън Грейзър; оператор - Роджър Дикинс; музика: Картър Бъруел, Питър Алън ("Don't Cry Out Loud"), Чарлз Дюмон ("Non, je ne regretted rien"), Пол Саймън; в ролите: Джордж Клуни, Катрин Зита-Джоунс, Джефри Ръш, Били Боб Торнтън, Джонатън Хедъри и др.
Разпространява "Съни филмс"