Анифест 2004
В началото на май т. г. в южночешкия град Тршебон се проведе Третият международен фестивал на анимационния филм Aнифест.
Това събитие, преминало под патронажа на министри от Чехия, Словакия и Австрия, тази година привлече повече от 600 заглавия, изпратени за селекция.
Успоредно с конкурса имаше и паралелни програми, като "Чешки анимационни филми на ужаса", "Спортът в анимацията" и др. Зрителите видяха и чудесните творби на Едуард Назаров от Русия - почетен президент на фестивала. Свои филми представиха и членовете на журито Юрий Норщейн, Пьотр Думала, Аурел Климт, Томас Ренолднер и Едгар Дутка. Твърде любопитни бяха дискусиите на тема "Компютърът в анимацията".
С вълнение Юрий Норщейн посочи, че "никой компютър не може да замени човешката ръка, чиито божествени грешки стоят в основата на голямото изкуство. Най-голямата беда е, че този, който работи с компютър, си мисли, че е творец, а това е огромно заблуждение".
В тази връзка общото средно художествено ниво на представените филми някои колеги свързаха с все по-широкото използване на компютърните технологии, които с математическо хладнокръвие унищожават авторския почерк и водят към обезличаване и уеднаквяване.
Голямата награда журито даде на "Триото Белвил" на французина Силвен Шоме - дългометражен филм без диалози, но остроумен и майсторски анимиран. Публиката даде своя глас за "Бог" на Константин Бронзит от Русия - забавна история за муха, която нервира древна статуя. Чехът Павел Коутски получи Специалната награда на журито за политическата сатира "Чехия, моя прекрасна". Френският "Лулу" на Серж Елисалд бе най-добрият телевизионен филм, а руският "Непослушкото" на Олег Ужинов - най-добрият късометражен. Победител сред студентските филми бе иранският "Спрете, слизам!" на Моан Самади - хумористичен разказ за един самоубиец. Антивоенният "NOT WARranted" на Ерик Лонге Абрамо от Италия взе награда за реклама и ТВ заставка.
Извън вниманието на журито останаха носителят на "Оскар" "Харви Кръмпет" на австралиеца Адам Елиът, новият филм на Прит Пярн "Карл и Мерилин", "Последните думи на Дъч Шулц" на холандеца Герит ван Дик... - все филми, които също имаха качества за награда.
Българските заглавия в конкурсната програма "Защо е високо небето" на Анна Харалампиева, "Дребосъкът" на Андрей Цветков, както и студентските "Черти и наковални" на Ясен Джабиров и "Всички заедно" на Йовко Коларов, бяха приети радушно от публиката.
Изложбите "Комиксът и анимационният филм" и "Фотография и видео-арт" на австрийката Сабине Грошуп, плюс малкият филмов пазар, бяха успешно допълнение към фестивала.
Този нов, но набиращ все по-голяма популярност международен форум на анимационното кино има всички шансове да превърне Тршебон в място за срещи на автори с различни творчески възгледи, привърженици на стари и нови технологии, а най-младите биха могли поне за миг да надникнат във великото наследство на ръчната анимация.

Пенчо Кунчев
председател на АСИФА, България