Фестивалът на европейските копродукции, организиран от Националния филмов център, се провежда за девети път от 28 май до 3 юни в кино "Люмиер" на НДК. Ще има и паралелни прожекции в кината "Център" и "Одеон", Дома на киното и Евро-българския културен център. Основната програма включва непознати у нас европейски филми, създадени през последните година-две, като Taking Sides на Ищван Сабо, "Човекът от влака" на Патрис Льоконт, "Млък!" на Франсис Вебер, "Водка "Лимон" на Хинер Салем, "Уилбър иска да се самоубие" на Лоне Шерфиг (гостувала у нас с "Италиански за начинаещи"), "Лутер" на Ерик Тил, "Сериен любовник" на Джеймс Ют, документалния "Петте обструкции" на Ларс фон Трир и Йорген Лет и др.
Както обикновено на ФЕК, ще има и акцент от Балканите. Ще гледаме албанския филм "Звездичка" в присъствието на режисьора му Юли Пепо; сръбския "Една почти напълно обикновена история", румънския "Ярост" на Раду Мунтеан... За първи път ФЕК ще представи пълнометражен анимационен филм - "Принцове и принцеси", съпътстван от анимационна програма със свободен вход за деца на 1 юни.
"Участието на телевизията във филмовото производство" е темата на конференця, която ще се проведе на 30 май в зала Матти'Д. Поканени са експерти от Франция, Италия, Великобритания и др., които заедно с наши телевизии и продуценти, ще обсъждат различните европейски тв-практики във финансиране на киното.

К