На 7 май във Варшава седнаха на обща маса елитни представители от страните в т.нар. Тристранна комисия, създадена през 1973 г. от Дейвид Рокфелер и Збигнев Бжежински в триъгълника Япония, Северна Америка и стара Европа. Сред тях бяха Бжежински, Мадлин Олбрайт, Ричард Холбрук, Хенри Кисинджър, Карл Билд, Валери Жискар д'Естен, Марио Варгас Льоса, Жак Сантер и др. Осигуряването на една маса за над 400 души впрочем причини немалки главоболия на организаторите; най-сетне красивата аула на варшавската Политехника прие почетните гости.
На 15 май пък се проведе конгресът и 53. асамблея на Международния институт по печата (IPI). Организацията е създадена през 1950 г. в Ню Йорк с главна цел мониторинг и действия по свободата на словото и журналистическите стандарти. Нейни членове са най-големите световни всекидневници, агенции по печата, телевизии и радиостанции от над 120 страни. Във Варшава присъстваха гости от 46 страни (България блестеше с отсъствието си...), а домакин беше "Газета Виборча", която отбеляза 15 години от създаването си.
В панелните дискусии бяха обсъждани редица проблеми - корупцията в медиите и нейното финансово изражение (според изследване на Транспаренси Интернешънъл Полша е с най-голяма корупция сред журналистите от печатните издания в тази част на Европа); каква е ролята на собствениците на медиите за независимостта им и дали има значение националността на собственика; как да се предпазят редакциите от некоректни текстове отвън и от собствените им репортери (правило номер едно: ако майка ти казва, че те обича, провери това); състоянието на медиите в Централна и Източна Европа (в частност в страните от бившия СССР) 15 години след падането на комунизма и ролята им за бъдещето на ЕС, за бъдещите граници на Европа (по въпроса за членството на Турция в ЕС бяха изказани както опасения, така и оптимистични твърдения). Специални изказвания имаха полският президент Александер Квашневски и изпълняващият длъжността премиер проф. Марек Белка. В края на конгреса "Газета Виборча" връчи традиционната си награда "Личност на годината". За първи път неин лауреат стана поляк - професор Бронислав Геремек - един от най-ценните съветници на профсъюза "Солидарност" и бивш външен министър на Полша.

Варшава

Силвия Борисова