Разстояния
Понеделник, 14-ти юни, по обяд. Току-що са приключили изборите за Европейски парламент. Както всеки пет години, онова пространство е изригнало и лавата се втвърдява в нови форми, от които ще зависи - този път - и нашето бъдеще. Засега е ясно малко - скандално ниско участие на избирателите от "нова Европа", почти повсеместно разчистване на сметки с правителствата на власт, пробив на евроскептиците в Европарламента, единствено зелените са водили общоевропейска кампания.
В електронното си издание вестник "Монд" пита читателите си: Според вас, високият процент негласували на изборите за Европейски парламент във Франция е преди всичко резултат на:...
И читателите (към 12.20 ч. наше време) отговарят така:
а. липсата на кампания в медиите - 14.1%;
б. недостатъчната заинтересуваност на партиите от изборите - 15.7%;
в. неотчитането на резултатите от последните (регионални) избори от страна на държавния глава - 8.2%;
г. разстоянието между гражданите и европейските институции - 60.8%;
д. без мнение - 1.2%.
Печели безапелационно отговор "г" - разстоянието (дистанцията, раздaлечеността), което дели европейския гражданин от някаквите там институции в Брюксел, Страсбург и Люксембург, е толкова голямо, че зависимостта му от тях избледнява и се губи в съзнанието му, а ангажираността му е насочена към непосредственото в неговия град, район, държава - не и към далечни и непознати чиновнически пустини.
Това е, разбира се, много зле за Европа - за онази Европа на гражданите, онази далечна и непозната райска градина, към която се стремим от години. (И която от години "държавните и правителствени ръководители" се опитват да градят отгоре надолу, следвайки утъпкания коловоз на "просветената модернизация" - на принципа "жираф большой, ему видней".)
Интересно, като влезем в Европейския съюз, дали и ние ще изберем полагащите ни се бройки депутати с 80% неявили се пред урните (както е в Словакия)? Не бих се учудил, ако дотогава и правителства, и медии разглеждат членството само като начин да получим (много) пари от някакво далечно и незнайно защо щедро място. Медиите се интересуват от ЕС само доколкото дава/не дава нещо на България.
Фрапантен е днешният случай - в сутрешните информационни емисии новините са подредени така - 1. БТК (и НДСВ); 2. Костов, Надежда и пр.; 3. Ще бием ли Швеция или не; 4. Избори в Евросъюза.
Писането за седмичник отново ми играе лоша шега - тези редове ще бъдат четени в петък. Дотогава ще са се появили и цифрите, и коментарите по темата. Това, което със сигурност обаче няма да се е появило, е искреното любопитство на медиите към ставащото в Европейската градина/пустиня, което да прерасне в системно, методично запознаване на българските граждани със случващото се там. Без него пък няма как да скъсим разстоянието, да преодолеем раздалечеността - ще бъдем още една територия за модернизиране.

Христо Буцев