Незаобиколимият фактор Факел
Книжка 1/2 на литературния двумесечник "Факел" пътува по следите на Леонардо да Винчи в едноименен дял, който включва неговите "Встъпления", "Пророчества", "Потопът", "Писмо до диодария на Сирия", "Басни", "Бестиарий", "Фацеции" и "Мисли"; първата публикация на колажа "Вазари за живота на Леонардо" от Анатолий Корольов, както и разговор на Георги Борисов с неговия автор под заглавие "Творецът трябва да създава тайни". Още в този дял: "Леонардо - писателят" от Абрам Ефрос, "Личността на Леонардо" от Леонид Баткин, "Леонардо като философ" от Карл Ясперс, "Джокондата" от Ерик Булатов, "Тайната вечеря" от Светлин Русев, "В търсене на жанра" от Василий Аксьонов. Дял "Balkanika" включва откъс от романа "Моето име е Червен" от Орхан Памук, както и разговори с писателя под заглавието "Не смятам, че съм слуга на историята", "Европеизация по турски" от Мюмтазер Тюркьон и "Историческата безизходица на турските интелектуалци" от Хасан Бюлент Кахраман.
Дял "Новият световен безпорядък" съобразно световните условия се разраства и този път включва "От двете страни на огледалото" от Александър Игнатенко, "Ерес и магия" от Юри Стоянов, "Посттрадиционни форми на исляма" от Ърнест Гелнър, "Политическа религия ли е ислямът" от Басам Тиби, "Ислямът винаги е бил на прага на Европа" от Едуард Саид, "След век Европа ще бъде цветнокожа" от Умберто Еко.
В любимия дял "Култура на прехода" са включени "Хегемония на културата" от Франсис Фукуяма, "Философията на Анди Уорхол" от самия Уорхол и "Лакомството слава" от Анатолий Корольов, "Да си възвишен не е модерно" от Валерий Подорога.
И още: разкази на София Купряшина, разговор с писателката, както "някои правилни думи" за нея от Евгений Попов и за рискованото й изкуство от Виктор Ерофеев. А също: документалната проза на Елена Трегубова "Историите на една кремълска къртица" и тяхната рецензия от Александър Ципко под заглавие "Съдбата на непукистката", есе на и разговор с Андре Глюксман...
Богат и умен брой на "Факел", поредният!

М.Б.