(Зло)употреба с/на телевизията

Я не человек, я - бешенный пес
ДДТ Пластун

Стоплиха най-сетне от парламентарната медийна комисия: депутатът Благой Димитров "изнамери", че Кеворк Кеворкян с предаването си "Всяка неделя" източва националната телевизия. Нещо, което всеки необлъчен от манипулации зрител отдавна е забелязал: има ли например предаване на Канал 1, което да е по-рекламирано от "Всяка неделя"? Преди новините, след новините (по два пъти), после пак и пак - все едно БНТ я има, за да се излъчват рекламните анонси на Кеворкян, не за друго. В снагата на БНТ "Всяка неделя" се е впила и смуче като кърлеж живителна кръв; и колкото повече смуче, толкова повече вампирясва. В началото жертва беше Иво Прокопиев, след това дълго време Иван Костов го захранваше с жива плът, а сега на някаква нещастна директорка на Дом № 8 ("Битката за Дом № 8", милитаристично, дрънкайки оръжие се провиква предаването) й източват кръвчицата. Което е направо смешно: едва ли не целият ресурс на БНТ е впрегнат срещу една посредствена женица, единственото провинение на която е, че Кеворк Кеворкян не може без враг.
Но да караме поред. Ясно е, че "Всяка неделя" източва БНТ, но не само с пари, както вероятно мислят в медийната комисия. По-опасно и по-важно е, че националната телевизия бива източвана откъм обществен авторитет: колкото повече "неделята" се вихри, толкова повече авторитетът на БНТ пада. Нещо недопустимо, нещо, върху което и от медийната комисия, и от СЕМ би трябвало да се замислят и да вземат мерки, а не да гледат - кой без-участно, кой съ-участно. Какво точно например попречи на СЕМ да санкционира предаването, след като заради него регулаторният орган взе на мушка Кирил Гоцев и го отстрани от длъжността "генерален директор на БНТ"? Гоцев си обжалва, Кеворкян си предава, купонът си тече, а това, че националната телевизия вече върви надолу в рейтинга на общественото доверие - на кой му пука? И нека не се размахват листи с опровержения, сравнителните данни от преди 13, 10, че дори и 5 години ще по/до-кажат наличието на печалната тенденция. За която, разбира се, не единствено "Всяка неделя" е виновна, въобще не, но предаването и неговият водещ все пак наливат доста вода в тази низходяща воденица.
Отдавна се говори, че БНТ всъщност е не една, а две телевизии. Както казват, телевизия на 2 етажа: технически и журналистически персонал; административно-икономическа и програмна дирекция; обществено-публицистични и забавни предавания. Сега обаче като че ли се появи още едно разрояване: "Всяка неделя" и всички останали. Кой например плаща за скъпите телевизионни мостове, осъществявани кажи-речи всеки брой? Тече реклама на "Приста ойл" и соковете "Queens", ала са ли в състояние те да поемат изцяло подобно скъпо удоволствие? Вярно, събеседниците са важни и интересни, не обаче винаги; да не говорим, че "кеворкирането" на моменти идва в повече (въпрос към Ноам Чомски, последният събеседник: "Как (може да беше и "какво") виждате сърцевината (или "сърцето") на бъдещето?" Какъвто въпрос, такъв и отговор: "Това вие ще ми кажете", долетя мигом от Бостон, Масачузетс.
Да се върнем към нещастната директорка. Кеворкян и Карбовски мило и драго дават, само и само да я изкарат виновна. От девет кладенци вода, от девет села свидетели... Не че всичко в прословутия Дом № 8 е чисто, но неуредиците са не от друго, а заради порочната система на устройство и настаняване на тези деца, останала още от социализма. Каквото, прочее, е и мисленето във "Всяка неделя": предаването като deus ex machinа, цялата система е наред, само има кофти хора, които трябва да махнем - и всичко тръгва по мед и масло. Преди, в агитпропните соц-филми ролята на такъв deus се връчваше на някой честен и почтен комунистически йерарх, днес тя е присвоена от "Всяка неделя". Не е, разбирате ли, проблем, че има деца, зарязани в институции, проблем е, че тези деца не попадат на свестни директорки. Брей, да му се не види! Като добавим тук и отново абсолютно манипулативната идея за камери в Дома (Кеворкян дава за пример банки и магазини, но пропускайки само-услужливо да спомене, че те са публично-обществени пространства, не интимно-частни. А какво друго значи "дом" като понятие, ако не пространство частно и интимно?), пак става пределно ясно, че във "Всяка неделя" май са се вживяли сериозно в образа си на Господ(ари) на хорските умове. Не бива - журналистическият фашизъм и фалшивизъм никого не са извели на добър край.
Честно казано, нищо лично към "Всяка неделя" и нейния екип. На моменти предаването има попадения, макар твърде често да имитира поведението на муха, кацаща само на нечистотии, а не на пеперуда, кацаща от време на време и върху някое красиво цвете. Дразни обаче позата на благоволение, която манифестира на своите зрители: сякаш им оказва височайша милост, че излъчва от Рим, Париж, Москва и други "територии на "Всяка неделя". Мисля, че е рефлекс, останал от тоталитаризма, когато ставащото в оня, по-различния свят се процеждаше единствено и само през тясното прозорче на Кеворкяновото предаване. Днес не е така, очевидно е, и е крайно време "динозавърът на телевизионната журналистика" да осъзнае този факт. Иначе ще свърши като динозаврите - ще се разказват страшни истории за него, но иначе на никого няма кой знае колко много да липсва.

Митко НовковПетък,
ранна утрин