Андре Кертес (1894-1985), един от най-прочутите фотографи на ХХ век, е представен с камерна изложба в Националната художествена галерия. Неговите фотографии отразяват живота на ежедневието с цялата му монотонност, но и с безспорната му красота. Непретенциозните на пръв поглед изображения са израз на особеното чувство за естетика у Кертес.
В изложбата, озаглавена "Моята Франция", пред нас се разкрива светът Париж от 20-те, 30-те, 60-те и 80-те с неговите улички, мостове, кафенета, стълбища и Сена. Естествено, неотменна част от пълнокръвния му живот са и хората. Фотографиите на Кертес са черно-бяла магия, която засища със своята плътност и проникновеност. Особеният, интимен поглед към тривиалното ни изпълва със своето фино чувство.
Работил портрети, натюрморти, голо тяло, фоторепортажи, Кертес винаги улавя целостта, но и изразителните детайли на своя обект. Той има трайно влияние в световната фотография, особено във Франция, където е покровител на фотографи като Анри Картие-Бресон, Робер Капа и Brassai. Картие-Бресон признава неговия опит: "Каквото и да направим, трябва да знаем, че Кертес го е направил първи".
Кертес е роден в Будапеща, Унгария, където завършва търговска академия през 1912. Той става фотограф на улицата и жанровите сцени по времето, когато работи като банков чиновник на стоковата борса в Будапеща от 1912 до 1914. По време на службата си в австро-унгарската армия на Балканите и Централна Европа през 1914-1915 Кертес снима своите другари и техните действия на фронта. Много от фотографиите са изгубени по време на унгарската революция от 1918.
Първите публикувани фотографии на Кертес се появяват в унгарския вестник Erkedes Ujsag през 1917. След войната той се връща на работа в стоковата борса на Будапеща, където работи до 1925, когато се премества в Париж. За 10 години Кертес работи като фотограф на хонорар в Париж за списания като Vu, Art et Medecine, лондонския Sunday Times, берлинските Illustrirte Zeitung. Неговата работа като фотожурналист е високо оценена по това време и той прави много портрети на парижки художници като Леже, Мондриан, Шагал, Брънкузи. Първата му самостоятелна изложба е в галерия Sacre du Printemps в Париж през 1927.
През 1936 Кертес е нает от Кийстоун студио в Ню Йорк. Той възнамерява да остане в Америка за кратко, но е принуден да остане там заради започналата война в Европа. От 1937 до 1949 той работи на хонорар като моден и интериорен фотограф за списания като Look, Harper's Bazaar, Vogue, Collier's и Town and Country. През 1944 става американски гражданин. От 1949 до 1962 работи на договор с Conde Nast Publications. След 1963 се посвещава на творческа фотография и на изложби и публикации за работата на живота си.

С. П.