Експеримент с шише

От доста време се каня да направя по-подробно изследване върху това, което нарекох за себе си "сексуалния терор на рекламата". Материалът изобилства в България, той те пресреща навсякъде: стърчи, виси, развява се като знаме по улиците на София. Разхвърляни части от женски тела, оскъдно бельо, вечният (ох!) Азис, яхнал усмихнат мъжага... Изведнъж обаче попаднах на нещо, което финализира възможността да се види горната граница на порнографския вкус в българската реклама. Нещо, чиято вулгарност надхвърля даже (все пак артистичното) садо-мазо послание на водка Екстаз. Пак е водка, само че този път с доста по-романтичното име Flirt. Не е крайпътно табло, а картичка с обикновен формат, от онези, безплатните, които можеш да вземеш от всяко заведение в София. И да си я занесеш вкъщи например, за да си поиграеш с нея (това спестява разходите за порнографско списание или гумена кукла), макар че видях деца, които я използваха направо на улицата (мисля, че думата е акселерация). Чудното постижение е издадено от Fame Cards (емблема юмрук - и правилно, наистина се чувстваш като ударен) с по-търговско название Free Cards Advertizing Media Ltd. (за пръв път ми хареса новият Закон за езика; както е тръгнало, ще харесам и министъра на културата).
Отляво на голямо шише с водка Flirt, стъпили върху надписа "Готови ли сте за довечера?", стоят две фигурки: мъж и жена, голи като в Едемската градина и разпънати на кръст като във филм на Мел Гибсън. Пунктирана линия показва, че могат да се изваждат от мястото им, да се сгъват на няколко важни места и да се подреждат като в детски конструктор. Целта става ясна едва на гърба на картичката. Тук са показани три пози, в които трябва да бъдат сгънати двете нещастни фигурки, за да постигнат своя заветен флирт. Надпис отдолу подканя по-несмелите млади конструктори: "Експериментирай смело!". Ясно е, че трябва дързък подход, защото трите представени пози не включват употребата на някои важни части, като голямата четириъгълна уста на жената и дългия, широко заоблен носо-език на мъжа.
Нека да видим сега какво научава модерният homo ludens, докато чака на някоя спирка и кълчи картонените телца. Най-напред получава безплатно Gender знание. Жена е това, което се състои от два (еднакви по големина и форма) отвора, а на тяхното място мъжът има два (не съвсем еднакви) израстъка. Флирт означава голата техника да сглобиш тези части. Експеримент - това е садистичното удоволствие да изкълчиш нечие тяло в най-чудновата поза (ако си събереш няколко картички, можеш да си направиш нещо средно между групов секс и серийно престъпление). За да бъдеш "готов за довечера", нямаш нужда от старомодни неща, като чувства, дрехи или интелект, а единствено от шише водка Flirt; намираш друго подобно шише и двамата ще изглеждате еднакво голи и глупави. Хилядолетната история на отношенията между мъжа и жената е всъщност серия от технически сглобки; между шишето и чукането лежи разтворена свещената книга на новия свят. И няма никаква нужда да бъдеш грамотен: там, където мъжете са с идеално кръгли глави и свободно висящи езици, а пък жените имат зеещи дупки навсякъде, думите са напълно излишни.
Хора, бъдете експериментатори!

Милена КироваДуми
с/у думи