Светла книга за Васил Луканов

Иван Русев, съставителят на книгата за режисьора и театрала Васил Луканов, е изпълнил блестящо своя човешки и професионален дълг към паметта на приятеля си. Направил го е с все по-рядко срещащо се увлечение, с огромно уважение, с лична скромност и с дискретно заявено чувство за отговорност пред паметта на важни фигури в театралната, в духовната ни история. Поканил е колеги, роднини и приятели на Васил Луканов (15.11.1926, с. Галиче - 8.3.1999, Торонто, Канада) да се опитат с общи сили да слепят фрагментите на един посветен на духа живот, да съхранят съхраняемото и може би да се запитат имаме ли ние, спомнящите си за него Васил-Лукановата издръжливост, устойчивост в живота си, дали съхраняваме като него непресекнало до самия му край любопитство към случващото се около нас.
27 души са авторите на тази книга на спомена, уважението и любовта. Сред авторите й са Иван Русев, Ана Иванова, Богдан Глишев, Георги Налбантов, Елена Илиева, Ицхак Финци (който създаде роли-шедьоври именно в спектакли на Васил Луканов), Йоанна Попова, Красимира Карлсон (Русинова), Крум Гергицов, Лидия Вълкова, Николина Томанова, Саша Филипова, Стефан Стайчев, Войслав Луканов и други.
Публикувани са и две интервюта с Васил Луканов (на Вера Грозева и на Севелина Гьорова), а също така текстове на режисьора и откъси от рецензии за негови спектакли. Многото снимки, списъкът на постановките му в нашите театри и краткият му животопис дават още един шанс срещу забравата и вечното започване от самото начало.
Васил Луканов заслужаваше такава книга. И Иван Русев направи необходимото тя да стане. Представям си каква самоиронична, но и доволна усмивка би пробягнала по лицето на Васил Луканов, ако можеше да надникне в нея.

Никола Вандов

Модерният старомодник. Книга за Васил Луканов. Съставител и редактор Иван Русев. Издателство Дамян Яков, С., 2004, 176 с.