Стоян Стоянов - Течи

(28.8.1941-28.6.2004)

Проф. Стоян Стоянов беше сред онези творци, които се отличаваха както с висок професионализъм, така и с безспорни качества на организатор. Завършил художественото си образование в Словакия, през целия си живот той следва пътя си на художник-график. Активната си творческа дейност започва през 70-те. Прави множество самостоятелни и участва в много общи изложби по цял свят.
Впечатляваща е многостранната организационна дейност на проф. Стоян Стоянов в областта на изкуството. По времето, когато е председател на Ателието на младия художник и зам.-председател на Националния клуб на младата художественотворческа интелигенция, той помага на мнозина млади в първите им артистични стъпки. Неговата дейност е трайно свързана със Съюза на българските художници, на който е бил секретар. От 1989 до 1994, в трудно за българското изкуство време, проф. Стоян Стоянов е директор на Националната художествена галерия. Неговата дейност е свързана и с Националната художествена академия, където високо ценят таланта му на педагог. Той е и един от инициаторите и създателите на Международното биенале на графиката във Варна. От 1982 е член на Българския олимпийски комитет, а от 1996 - председател на Комисията по култура към БОК. Като председател на асоциацията "Култура и олимпийски изкуства" той организира изложби и конкурси, осъществява редица инициативи, посветени на олимпийската тема.
Стоян Стоянов ни напусна неочаквано, както най-често става, но ни остави творбите си, учениците си, личния си принос в развитието на нашата култура.


К