Бах-проектът на Веско Стамболов

Хубавите неща се случват почти винаги, когато в точното време и място се срещнат хора със занимания от взаимен интерес. "Мета Рекърдс", малка немска звукозаписна фирма със седалище в Берлин, е създадена от двама изпълнители: Йоханес Райхерт и Ралф Алтрит. В последно време много добри интерпретатори, които не могат да попаднат в "звездния списък" на фирмите-акули, решават да си помогнат сами и основават собствени звукозаписни фирми, като се оглеждат за събратя по съдба. В света умните изпълнители не са малко, не са малко и тези от тях, които не желаят да влязат в желязната хватка на бизнеса, но не се отказват и от възможността да запишат продукцията си. Напоследък "малките" фирми са обект на активен интерес от изданията на звукозаписния бизнес. Защото там са провокативните, нестандартни проекти; там звуковите открития са много по-интересни, маркират някакъв етап във времето и кореспондират интелигентно, ненатрапчиво с представите на любопитния меломан. Меломанът също се променя във времето; отдавна вече той не е само на гребена на белкантото и романтичната експресия; търси в различните жанрове различното. Иска да се самоидентифицира със специфични интереси. И тук на помощ идват звукозаписни реализации като тази на младия, но вече известен български пианист Веселин Стамболов, чийто първи компактдиск за "Мета Рекърдс" за няколко месеца от издаването си раздвижи следящите световната продукция издания.
В своя Бах-диск Стамболов е предпочел изчистването на фактурата от звуковия обем на партниращия клавишния солист камерен ансамбъл, за да го сведе до квартет. В това звуково пространство всичко е още по-оголено; изисква се чистота, бистрота и висша равнопоставеност в ансамбъла, за да се пренасочат очакванията по отношение на обема към красотата и логиката на всеки глас и "спяването" им. В това отношение Стамболов е намерил съмишленици в лицето на Йосиф Радионов и Зефира Вълова - цигулка, на виолистката Петя Иванова и виолончелистa Христо Христов, един ансамбъл, който е почти равностоен на функциите, с които се е нагърбил; единственото пожелание по отношение на изявата им е по-голямата толерантност по отношение на соловата партия, която нарушава от време на време чисто звуковата равнопоставеност. А самият Стамболов те приковава веднага. Неговият Бах звучи напълно естествено, органично, убедително; бароковите линии са изтеглени, сякаш за да се включат в очертаването на една различна конструкция, в която времето играе обединяваща роля и изисква различна емоционалност.
Компактдискът е получил наградата "диск на месеца" на списанието "Piano News", за която са се борили звукозаписи на пианистите Владимир Ашкенази, Михаил Плетньов, Иван Моравец и Николай Лугански.

Екатерина ДочеваВградени
ноти


Vesko Stambolov J.S.Bach Piano Concertos Nos 1, 3&7. Meta Records, 2004