Роклите

Американският произход на спектакъла е напълно незабележим. Вероятно защото, независимо от мястото на възникването му (Америка, Флорида), той е създадено почти изцяло от българки. Пък и това беше българската премиера на "Sex: Female", който вече е показван във Флорида.
Представлението е с четлива драматургия. Жените мечтаят, докато играят своите женски роли. А ролите са изиграни, представени чрез роклите им. Добра идея.
Жените се преoбличат. Сменят рокля след рокля.
Една мечтае за сватба (всъщност повечето, а и малкото момиченце - като в приказките) и играе с огромна бяла рокля. Друга танцува с вечерна рокля за очакваната среща (или "бал с маски") с "него". Отново роклята "превръща" трета във фотомодел. Четвърта - в Барби. И прочeе, и прочeе. Всъщност не бяха много ролите, които показаха.
Ролите и роклите. Роклите и ролите. Често роклите изяждаха ролите.
Роклята е категорично въведеният драматургичен код. Чрез играта с различните рокли прочитаме желанията на различните жени.
Роклята метонимично представя ролята, образа, който жената си представя.
Роклите са красиви. Скъпи. Сигурно много жени мечтаят за такива. Не зная дали това твърдение се отнася за повечето от жените в залата, но всъщност на сцената роклите де факто "изобразяват", илюстрират. Самодостатъчни са. Сякаш реферират себе си, собствения си блясък. В този смисъл характерите, които трябва да видим, женските роли, произведени в играта с тях, на моменти изглеждат като набързо напазарувана скъпа конфекция, а не като автоиронично или фантазно разиграване на образи. Има и такива роли.
Когато чуваме да произнасят текста: "жена е много роли, които те молят да научиш, призовават да научиш, искат да научиш, принуждават да научиш", той идва като от друго представление. Седи като шапка не за тези рокли. Или те му седят като колана на Чеховата Наташа от "Три сестри".
Всъщност спектакълът представлява отделни етюди с рокли и една интересно подхвърлена идея.
Жените са красиви. И чудесни изпълнителки. И талантливи. И амбициозни. Повечето са от "Арабеск" и в този смисъл горните констатации вероятно няма да предизвикат учудване.

Виолета Дечева

Реплика
от ложата

Sex: Female. Авторски спектакъл на Ани Владиславова-Колиър. Участват Антония Докева, Теодора Стефанова, Джуди Маркел, Сара Морси, Веса Тонова-Кръстанова, Мария Вутова, Ани Владиславова и др. Продуцент Ани Владиславова-Колиър. Репетитор Елисавета Маринова.