20 септември
Първите отзиви на пресата бяха с по петсантиметрови букви. "Вазов проговори", тръбеше първа страница на в. "24 часа" от 2 септември. "Завръщането на Патриарха", гласеше в. "Труд", а от уводната статия се разбираше, че дните на културния министър най-сетне вече са преброени. Вестник "Шок" интерпретира събитията по своему със заглавието "Членът на възрожденеца - 35 сантиметра". Тъмносинята преса се радваше, че сега ще стане ясно кой кой е, а червената зовеше към ново възраждане на българщината. "Монитор" пусна специален брой със заглавие: "Дотам я докарахме - американците да ни върнат Вазов!"
Група университетски преподаватели подадоха иск пред съда да се забрани на Вазов да тълкува собствените си произведения със задна дата, защото те вече са разтълкувани и новите мнения уронват задълбочеността на учебния процес. Беше изтъкнато, че студентите вече вместо да четат, гледат телевизия. Беше премълчано, че частните ученици са смутени от разликите.
В рамките на изтеклите 20 дни Вазов даде 12 пресконференции, участва в 28 телевизионни предавания и получи 5 покани за театрални премиери на "Под игото".
Двата писателски съюза свикаха спешна обща конференция - при създалите се обстоятелства тя по никакъв начин не можа да се превърне в "прес" - и единни като никога, решиха час по-скоро да обявят стачка. Идеята за протест беше назряла у всички, но обявяването му беше истинският проблем. Конференцията беше посетена единствено от представител на в. "Култура", който почете събитието с иронична бележка в рубриката "Думи срещу думи".
Доцент Манчева даде в издателството на Софийския университет ръкопис, озаглавен "Дискурси на постмортемната гениалност".

Откъс от разказа на Кристин Димитрова Иде ли,
в който съвременни учени от БАН генно възпроизвеждат Иван Вазов:)