Новият стар театър в Хасково
На 8 септември отвори врати обновената сграда на Хасковския театър. Сградата е основно ремонтирана през това лято изцяло със средства на Общината. Тази новина на пръв поглед не съдържа нищо особено - ремонти на театри се правят, макар и рядко - само в краен случай - винаги много мъчително, нерядко ремонтите се влачат с години, дори с десетилетия.
Театралната сграда в Хасково е построена през 1926 година в отговор на създалия се траен интерес към театралните изяви в града. Построена е благодарение на общината и ентусиазма на хасковлии. Общината отпуска субсидия, а обществеността организира лотария в полза на театъра и участва с лични вноски и доброволен труд.
Сегашното ръководство на града, в лицето на Общината и лично на кмета на града Георги Иванов, са не по-малки радетели за културното и духовно развитие на Хасково от възрожденски настроените си предшественици. "Обновената" сграда е фактически нов театър - всичко е ново, като се почне от черчеветата и се стигне до електрическата инсталация, канализация, покрив, сценична подова настилка и пр. и пр. Чудесни са фреските по фасадата и в интериора на театъра. Техен автор е скулпторът Николай Колев. С любов и дълбоки познания за спецификата на театралните нужди е работата на проектантите и строителите. Сега, в годината, когато се навършват 125 години от първите театрални прояви в Хасково, хасковлии могат да се похвалят, че притежават една от най-кокетните театрални сгради в страната. В чест на 125-годишнината, по инициатива пак на Общината бе издадена и история на театралния живот в Хасково.
8 септември - рождеството на Света Богородица е обявен за ден на град Хасково. Миналата година на тази дата бе открита построената на възвишението над града най-голямата в света статуя на Света Богородица с Младенеца (вписана в книгата за рекорди Гинес). Тя е с височина 14 метра (46 фута) и стои върху фундамент от 17 метра (55 фута и 9 инча). Тази година - обновеният театър, параклис при статуята на Богородица и ред други обекти. Очевидно е, че проблемите на културата неотстъпно присъстват в дневния ред на кмета на Хасково Георги Иванов или, както се изрази най-почетният гост на тазгодишния празник - президентът Георги Първанов, преходът в Хасково е завършил, щом тук не се говори за политика, за проблеми, за липса на пари, а за духовност и култура.
Първи на обновената сцена се изкачиха, за да бъдат удостоени със званието "Почетен гражданин" на Хасково, интелектуалците арх. Васил Диков - проектант, и бившият дългогодишен директор на театъра Георги Налбантов. Удостоени бяха с внимание и дългогодишни театрални дейци - грамоти получиха актрисите Златина Тодева и Анна Кендалова, актьорите Пенко Пенков, Георги Енчев, Иван Чаушев, театралните сътрудници Кирил Гогов, Теодоси Рудев и други. Сега е ред на творците да продължат традицията да се прави добър театър в Хасково. На младия и амбициозен директор-режисьор Боил Банов и на неговия екип нека пожелаем: "На добър час!"

Стефан Янков