Студентско кино в Балчик
След като международните студентски филмови биеналета в Благоевград бяха прекратени след второто през 2000, самите студенти взеха нещата в свои ръце. Миналата година почти тайно се проведе Международен студентски фестивал за филмово изкуство във Велинград, организиран от новосъздадената Фондация "Студентски Филм Форум". Сега тя е подходила далеч по-амбициозно към второто му издание, което ще се проведе в Балчик от 22 до 26 септември 2004 с подкрепата на Министерство на образованието и науката, НДФ "13 века България", НФ "Култура", ИА "Национален Филмов Център", Община Балчик, Българското бюро на Програма Media на Европейския съюз, Британския съвет, посолствата на Германия и Израел и др. Съорганизатори на събитието са Министерството на културата, Българското национално радио, Съюзът на българските филмови дейци и Бояна Филм, а патрон на фестивала е президентът на републиката. Филмовата програма е разделена в 3 категории: игрално, документално и анимационно кино (не по-дълги от 30 минути). Във фестивала ще вземат участие 12 чуждестранни филмови училища от Мюнхен, Потсдам-Бабелсберг, Берлин, Лондон, Бийкънсфилд, Амадора, Тел Авив, Виена, Майорка, Букурещ, Москва, Буенос Айрес, както и всички у нас. Общият брой на заглавията е 90, от които 42 български.
Най-стойностните филми, представени в основната програма, ще се определят от жури в състав: Радослав Спасов (председател), Геновева Димитрова, Иван Георгиев, Яел Ейлат от Израел, Хенер Винклер от Германия и студентът по режисура в НАТФИЗ Петър Вълчанов, спечелил Голямата награда на предишния фестивал с "Възкресение".
Освен прожекции на студентските филми, програмата включва уъркшопове, лекции и семинари, дискусии. Специален гост на форума ще бъде Джони Одбол, автор на най-голямата филмова инициатива в историята на киното "48 hr Challenge". Миналата година в нея участваха повече от 6000 кинематографисти от цяла Великобритания, които само за 48 часа създадоха 460 късометражни филма. В рамките на фестивала Джони Одбол ще направи уъркшоп по подобие на едноименната си инициатива, който ще бъде първият и единствен "48 hr Challenge" в Източна Европа.
Българското бюро на Програма Media на Европейския съюз ще организира презентация на Програмата и дейността й в България, а Центърът за култура и дебат "Червената къща" и Spark Video Canada ще представят паралелни програми.

К