Седмица на китайското кино бе проведена в кино "Люмиер" от 17 до 22 септември 2004. Основни организатори бяха Министерството на културата чрез Националния филмов център и Посолството на Народна Република Китай в София. Бяха показани 6 непознати тук филма: "Аварийно кацане" на Джан Дзиеня и "Да разчупиш тишината" на Сун Джоу (в присъствието на режисьорите), "Когато Жуома беше на седемнайсет" на Джан Дзяжуй, "Аз съм риба" на Ли Хунхъ, "Баня" на Джан Ян и "Топла пролет" на Улан Тала. Сред гостите от Пекин бяха още Джан Сътао - директор на Център за филмови сценарии към Главната администрация за радио, кино и телевизия, Еан Хъпин и Джан Яхуей от Дирекция "Филми". Първата от много години насам китайска делегация у нас се е срещнала с изявени български кинематографисти в Съюза на българските филмови дейци, запознала се е с технологичните мощности на "Бояна филм", посетила е НАТФИЗ и Българската национална филмотека, а Джан Дзиеня до такава степен се е прехласнал от Пирин, че възнамерява да снима филм в Банско.
Оказа се, че филмопроизводството в Китай достига до 200 игрални филма годишно, а 60 от тях са подкрепени изцяло от държавата. И в Китай вече се разгръща частното продуцентство, а бюджетите са близки до българските.
През ноември ще има реципрочна Седмица на българското кино в Пекин. Дано рекламата й бъде по-качествена и зрителите на нашите филми - повече от тези в кино "Люмиер" през септември.

К