Опашки за Факел, опашки за Култура
В новия брой на "Факел" (3/2004) четем част първа на "Мухи без глави", роман от Юрий Мамлеев, както и "Образът на злото е необходим, за да го опознаем", разговор на Александър Яковлев и Александър Вознесенски с писателя, а също й посветеното му от Александър Дугин есе под заглавие "Тъмна вода". В дял "Култура на прехода" шокирани четем разказите "От другите мъже се различавам" от Михаил Елизаров (1973), съпроводени с отзивите "Новият Франкенщайн" от Ксения Рагозина и "Весело и ехидно" от Калиян Каломенски. И още: есето "В царството на мръсните думи" от Виктор Ерофеев. В дял "Еuropeana" четем лекциите на Едуард Лимонов "Другата Русия", статията "Двуглавият орел в еднополюсния свят" от Владислав Иноземцев, есето "Европейската съдба на Русия", разменените между Лари Улф и Александър Янов писма "Между азиатското варварство и европейската цивилизация". (Прочее, сюрприз е препубликацията - в нов превод - на възванието на Юрген Хабермас и Жак Дерида от 31 май 2003, което "Култура" своевременно предложи на читателите си.)
От този дял специално ще отбележа есето на украинеца Юрий Андрухович ("Хердер" '2001), който иска от Русия: "да се откаже от идеята си да ни държи изкъсо - всичките. (...) Да прочете романите ми на езика на оригинала. Да се научи да възприема страната ми не само като родина на сланината. Да не натиква никога вече най-добрите си писатели зад решетките. Да стане либерално-индивидуалистична, така че руското индивидуално ("плюсът") винаги да преобладава над руското обществено ("минуса"). С други думи, в тази изключително взривоопасна смес на деспотия с анархия, която се нарича Русия, руската анархия да надделее над руската деспотия. Исканията ми към Русия са абсурдни и неизпълними, обичта ми към нея е странна."
В дял "Из архивите на КГБ" четем "Тоталитарният модел" от Александър Литвиненко, както и обширно интервю с автора. С "мистерията" Михаил Шолохов и "Тихият Дон" се занимават Виталий Шенталински в "Трудна любов. Сцени от съветската литература", Лидия Чуковска в "Отворено писмо до М.Шолохов във връзка с изказването му на XXIII конгрес на КПСС", М.Мезенцев в "Съдбата на романите", Александър Солженицин във "Фьодор Дмитриевич Крюков", Феликс Кузенецов в "Намереният ръкопис", Николай Журавльов в "Те са писали вместо Шолохов". В дял "Balkanika" четем "Самота и съдба" - есета и размисли от Чоран, както и донесенията "Бялата книга на Секуритате", стихотворения от Никита Станеску, Мирча Динеску, Марин Сореску, антидневника на Ана Бландиана "Началото на злото търся".
"Ако и простите хора ставаха за ядене,/ нямаше да са толкова дълги опашките/ пред държавната кланица за интелигенти" - Мирча Динеску.
Без коментар.

М.Б.