Станало и предстоящо
Сезонът набира скорост. Пощата ни е пълна с покани за предстоящи премиери. Ето някои от тях.

На 7 септември т. г. в НХГ бе открита фотоизложбата "Сто години Токио", която представя фотографии от колекцията на JCII музей на фотографията и над 40 известни японски фотографи, отразили развитието на японската столица през последните 100 години.

На 10 септември т. г. в Руския културно-информационен център бе представен новият брой на списание "Европа 2001" (4/2004), посветен на Беларус, нейните традиции и съвременност, политика и култура.

На 15 септември т. г. в Пловдив, в рамките на фестивала "Сцена на кръстопът", бе представен за пръв път спектакълът "Лазарица" от Йордан Радичков. Постановката е копродукция на Народния театър "Иван Вазов" и фондация "Сцена Балкани" и е осъществена с подкрепата на община Каварна и компанията за акумулаторни батерии "Монтбат". Режисьор е Крикор Азарян, художник е Нейко Нейков, а автор на музикалната картина е Михаил Шишков. Ролята на Лазар се играе от Валентин Танев, а ролята на кучето - от Малин Кръстев. Премиерата на спектакъла ще бъде на 8 октомври т. г. на Камерната сцена на Народния театър.

На 16 септември т. г. бе премиерата на "Жената на полковника" от Христо Бойчев в Драматично-кукления театър "Димитър Димов" - Кърджали. Режисьор е Пламен Панев, художник - Надежда Митева.

На 16 септември т. г. със "Студеното сърце" по Вилхелм Хауф (режисьор Веселин Бойдев) се откри ХII международен куклено-театрален фестивал "Двама са малко - трима са много" в Пловдив.

На 16 септември т. г. в НГЧИ бе открита изложбата "Макс Ернст: Книги и графики".
От 20 до 26 септември т. г. на сцената на читалище "Св. св. Кирил и Методий" в Тополовград се провежда второто издание Балкански фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира. Журито се председателства от председателя на Съюза на артистите в България Стефан Илиев. Програмата на фестивала включва 19 български спектакъла от цялата страна и четири спектакъла на гости от чужбина - Гърция, Македония, Сърбия и Черна гора, Турция.

На 21 септември т. г. в СГХГ се откри изложбата стъклопластика "Прозрачно" на Константин Вълчев.

На 24 септември т. г. в НГЧИ се откри изложбата "Футуризмът на Деперо. 1914-1948".

На 4 октомври т. г. от 16.30 часа в ремонтираната и обновена зала на Театър "Българска армия" ще стане тържественото откриване на 55-ия му юбилеен сезон.