Върхът на айсберга
"Посланикът на Кралство Холандия Н. Пр. Баронеса Хенриет ван Линден има удоволствието да ви покани на модерен балет с Introdans на 16 септември (четвъртък) от 19.30 часа в Националната опера и балет (бул. Дондуков 30). Пропуск с покана. Поканата е за двама. Моля, потвърдете..."
На какво ни покани Н. Пр. Баронеса Хенриет ван Линден (Посланикът на Кралство Холандия)?
"От 1971 Introdans (четем още в поканата) израства като една от най-големите и най-активни балетни компании в Нидерландия. Introdans ви представя квалифициран танц на високо ниво, подходящ за широката публика. Работещи в приятен, хармоничен стил, различни хореографи създават балети, в които класиката и лиричните елементи се съчетават със съвременни техники. Репертоарът на Introdans е съвременен и в същото време толкова достъпен за много хора, че се възприема като класически и уютен... " И т. н., и т. н.
Трупата, състояща се от млади танцьори, владеещи с лекота съвременния танцов израз, представи няколко различни хореографии, съответно на Ханс ван Манен, Даниел Езралов и Дейвид Парсан, в които видяхме точно това, за което ни уведомяваше програмата. И действително тази компилация от съвременен технически израз и общодостъпни атрактивни хватки и ефекти беше щедро озвучена от аплодисментите на публиката. Без съмнение Интроданс са намерили формулата на безпроблемната комуникация, която съдържа безусловен професионализъм в дизайна, осветлението, подбора на музиката и качеството на изпълнението, към които се прибавят безобидни ситуационни шеги и визуални ефекти (най-голям успех имаше дуетът между най-високата танцьорка и най-ниския танцьор). Заигравайки се с прости, но изпълнени с добър вкус хрумвания, танцьорите печелят симпатиите на разнородна публика, която откликва адекватно на тяхното желание да я забавляват. Зад тази привидна простота и олекотена от всякаква интелектуална претенция развлекателност, се усещат, както под върха на айсберга, наслоените пластове на сериозна традиция в областта на съвременния танц и на отношението към него. Патрон на трупата е Нейно Кралско Височество Принцесата на Нидерландия Маргарет. (На това място се замислих за проявите на аристократизъм и че те са точно като върха на айсберга в определени традиции, така както други прояви са върхът на айсберга спрямо други традиции... След което побързах да се откъсна от това вредно размишление.)
Важното е, че прекарахме прекрасна вечер с Интроданс, за което сърдечно благодарим на Н. Пр. Баронеса Хенриет ван Линден.

Мила Искренова