Проектопресконференция
На 1 октомври 2004 в пресклуба на София прес се състоя странно събитие, предварително обявено като "Пресконференция по повод скандала с традиционните софийски кина". Повод действително имаше - компанията "Бългериън технолоджи", победител в приватизационния конкурс за държавната фирма "София филм", бе обявила намеренията си да предостави за търговски цели част от софийските киносалони. "Сердика", "Изток" и "Европа палас" са първите в списъка, а по-късно подобна присъда ще сполети "Урвич", "Модерен театър", "Мир" и др. От няколко месеца в столицата реално функционират само мултиплексите, "Одеон", Дом на киното и кината на FX cinema, които така или иначе са извън наследството на "София филм".
Организираната пресконференция a priori бе лишена от смисъл - нямаше представители нито на лошите (Агенцията по приватизация), нито на злите ("Бългериън технолоджи"), нито на контрольорите (Агенцията по следприватизационен контрол, юристи и т.н.). Присъстваха само добрите (членове на СБФД) и така нужният им инструментариум (журналисти от различни медии). Цялата постановка беше заради един отчаян стон, който и без това красеше всички присъстващи физиономии: "Помощ! Нещо стана и ние май нищо не можем да направим. Но ако огласите обществеността както трябва, току-виж се намерило решение на проблема. Дори и проектодекларация сме ви подготвили, която обещаваме, че скоро ще се превърне в декларация". Както и да се погледне - доста неразумен ход от страна на СБФД. Най-малкото защото на хората у нас вече им е пределно ясно какво означава думата "приватизация" и как всъщност се извършва тази операция в България. Бегъл поглед върху цифрите около иначе съвсем не-скандалната приватизационна сделка, обявена официално дори за "най-изгодната за годината", е достатъчен да върне традиционните за подобни случаи безпомощни усмивки върху лицата на хората: "Бългериън технолоджи" купува държавната фирма "София филм" с всичките й прилежащи киносалони за сумата от 5 (пет) милиона лева, при реална стойност 20 (двадесет) милиона евро и фиксирана неустойка при нарушение на приватизационния договор - 2 (два) милиона лева. Е, ако това не е сделката на годината, било тя и 2001, здраве му кажи. Гореизложените цифри са преписани от споменатата вече проектодекларация, подписана и от хора, участвали навремето в задължителната за подобни случаи група от експерт-консултанти. Така и не се разбра поименно кой кого е консултирал и за какво. За разлика от недвусмисления вопъл: "Ох, дано същото не се случи и с киноцентъра". В сферата на проектоприватизациите, проектодекларациите и проектопротестите, неизбежното си е неизбежно.

Олег Константинов

Бел. ред. В редакцията пристигна отворено писмо от УС на СБФД, адресирано поотделно до президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, зам. министър-председателя Лидия Шулева, председателя на комисията по култура при 39-то НС Стефан Данаилов, министъра на културата Абрашев и главния прокурор Никола Филчев. В обръщението към президента четем: "Настояваме да наредите незабавна проверка на посочените нарушения по договорите и закона и при установяване на безспорни юридически основания да се пристъпи към процедура за разваляне на сделката по продажбата на цитираните кина".