Изпитът: Слаб (2)

Жанрът телевизионна игра е вероятно най-популярният телевизионен жанр на българския екран. Няма оператор - кабелен или ефирен, който да не те призовава: "Включи се, прати SMS, играй!". Можеш да спечелиш пари или нещо друго, което ще промени живота ти завинаги (както му е приятно да обещава на Иван Гарелов от играта "Вот на доверие" по bTV). "Зелената телевизия", всъщност, по груби изчисления като че ли предлага най-много игри като процент от програмата си: от "Кой е по-по-най" за най-малките до "Треска за злато" за най-големите. Между тях се вклиняват "Вот на доверие" и "Риск печели, риск губи". С "Изпитът" поредицата завършва: един определено неудачен завършек с един още по-неудачен водещ.
"Изпитът" тръгна с рекламата, че в ефира е първата интерактивна игра в реално време. Наистина - всеки, който иска да се включи, може да изпрати SMS с отговор на въпросите. Които са 6, разпределени общо взето така, че винаги да има един или два с "повишена трудност". Състезанието става в известна степен важно не толкова с играча в студиото, колкото със самите въпроси - човек трябва да внимава в тях, не във взаимоотношението играч-водещ. Шоуто си го спретваш сам: забил поглед най-напред в екрана, след това в GSM-а, цъкаш "Х1 интервал D" и чакаш момента, когато ще кажат дали отговорът ти е верен или не. Вероятно точно поради тази зрителска вглъбеност авторите и продуцентите на играта, както и ръководството на bTV, не са се задълбочавали кой знае колко в избора на водещ: след като зрителят сам си организира шоуто, то работата ще свърши всеки, стига да говори що-годе членоразделно и без тежки звукови дефекти.
Оказва се обаче, че съвсем не е така. Водещият Симеон Колев е абсолютно недоразумение като "фронтмен" на "Изпитът". Първо, той хич не е в час по отношение отговорите на въпросите; бърка и често говори недомислици, когато се опитва да ги доразяснява. Като например "героят на Робинзон Крузо" или пък допълнението, че Панама се била освободила от Колумбия, макар че е добре известно, че това са територии, които САЩ откъсват от латиноамериканската държава заради... Панамския канал, разбира се. Но какво да се прави, в телевизията на Мърдок САЩ винаги са освободители.
Второ, напълно неадекватно е поведението му съобразно изискванията на играта. Тя е "Изпитът" - сериозна, съсредоточена, концентрирана; изисква интелектуална мощ, широки познания, обща култура. Е, как на фона на всичко това звучи изказване от рода: "Нещо ми се приядоха картофи (или мусака, не помня точно), скъпа, слагай тигана на котлона"? Освен че е една банална и изтъркана заемка от US шоу за домашни видеоклипове, то хич не се връзва с характера на играта, прочее, добре личащ си по началната й заставка: технократична, перпендикулярна, изчистена. И след цялата тази нейна графична строгост подобна разпищоленост никак не върви.
Трето, пълна е мъглата, в която тъне Симеон Колев относно това как да се отнася към партньора на отсрещния стол. Ту е фамилиарно-топъл, чак до сладникавост на моменти, ту е отчуждено-хладен, чак до мразовит в други моменти. Нито така, нито иначе: от една страна, обръщение без окончание ("Петър" и т.н.), демонстриращо отстраненост; от друга - интимни въпроси, демонстриращи близост. "Изпитът" вече върви не малко време в ефир, така че редно е водещият най-сетне да си избере ролята, която желае да играе - дали на взискателен изпитващ, или на клоунстващ подавач на въпроси. Но двете едновременно не се получават, няма как.
Честно казано, винаги съм се учудвал защо точно Симеон Колев бе избран за водещ на "Изпитът". Светна ми наскоро, когато разбрах, че той е новият съпруг на Мариана Векилска, водещата на сутрешния блок на bTV. Излиза, че в частните телевизии също има шуробаджанащина или, за да бъдем в синхрон с връзката, бракосъпружищина. Но когато от един брак зависи кой ще бъде водещ и кой не, тогава бракът в предаването е неминуем. Доказва го играта "Изпитът" сама по себе си, доказва го и интересът към нея... В телевизията няма случайни неща. Не е случаен следователно и сравнително ниският рейтинг както на водещия, така и на играта, изправени до сходни предавания. Оценката на зрителите за "Изпитът" е категорична: Слаб (2).

Митко НовковПетък,
ранна утрин